Hlavní obsah

Bush: obraz prezidenta, který chtěl válčit, mě mrzí

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Amerického prezidenta George Bushe mrzí, že ho světová veřejnost pokládá za muže, který se netrpělivě hrnul do války v Iráku. Řekl to v rozhovoru pro britské Timesy. Připustil, že příčinou vzniku obrazu prezidenta-válečníka byla jeho nekompromisní bojová rétorika.

Foto: Larry Downing, Reuters

Americký prezident George Bush

Článek

„S odstupem si myslím, že jsem mohl nasadit jiný tón, odlišnou rétoriku,“ řekl Bush s tím, že fráze jako „dostaňte je“, „živí nebo mrtví“ naznačily lidem, že prezident nebyl zastáncem mírové cesty. Pokračoval, že ho mrzí, že vystavil mnoho mladých mužů nebezpečí a utrpení. „Snažím se setkávat se spoustou rodin. Mám povinnost je utěšit, jak jen mohu. Mám povinnost ujistit se, že životy nebyly ztraceny zbytečně,“ dodal.

Také obraz Spojených států je podle Bushe ve světě značně pokřivený. Prezidentovým cílem je stav napravit. Přiznal, že diplomacii jeho prvního funkčního období poznamenala jednostrannost. To se ale změnilo a USA se vrátili ke kulatému stolu. Bush chce, aby jeho nástupce zdědil nadějně zahájené diplomatické úsilí o zastavení íránské hrozby a mírovou dohodu mezi Izraelem a Palestinci.

Americký prezident vyzývá k přísnějším sankcím vůči Íránu v případě, že se Teherán nevzdá jaderných ambicí, o nichž se Západ domnívá, že slouží k vojenským účelům.

Bush opustí Bílý dům za půl roku. Nejpravděpodobněji ho nahradí John McCain nebo Barack Obama. Bush si je vědom, že se jeho republikánský kolega McCain musí od jeho administrativy distancovat. Na adresu Obamy, před jehož názory prezident varuje, uvedl, že nominace Afroameričana demokratickou stranou dokazuje, jak moc Amerika vyspěla.

George W. Bush

43. prezident USA se narodil 6. července 1946 v New Haven v Connecticutu v rodině George Herberta Walkera Bushe a Barbary Pierce Bushové. Má čtyři sourozence: Jeba (guvernér Floridy), Neila, Marvina a Dorothy.

Bush před nástupem do Bílého domu pracoval v ropném průmyslu. Stál také v čele amerického státu Texas, kde byl guvernérem v letech 1994-2000. Nyní zastává 2. prezidentské období. Obě volby byly velmi těsné, a to jak v listopadu 2000 - porazil Alberta Arnolda Gora, tak o čtyři roky později - porazil Johna Kerryho. Světovou veřejnost proti sobě popudil odmítnutím redukce skleníkových olynů - tzv. Kjótský protokol - a zahájením války v Iráku.

Bush vystudoval univerzitu Yale, kde promoval v roce 1968. Vstoupil do letecké národní gardy jako letec. I když dosáhl hodnosti nadporučíka, bojů ve Vietnamu se nezúčastnil. V mládí byl opakovaně médii napadán za svůj kladný postoj k alkoholu. Závislost později přiznal s tím, že ji překonal. V roce 1975 dokončil Harvard Business School získal titul M.B.A. O dva roky později se oženil s učitelkou Laurou Welchovou. Mají spolu dvě dcery: dvojčata Barbaru a Jennu.

George Bush je v současnosti na cestách v Evropě. Zúčastnil se svého posledního summitu USA - EU ve Slovinsku a ve středu se v Mesebergu setkal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Dalšími zastávkami prezidentovy cesty jsou Itálie, Francie, Velká Británie a Irsko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám