Hlavní obsah

Do sporu Španělsko-USA o podmořský poklad se vkládá i Peru

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIMA

Do sporu mezi Španělskem a USA o poklad nalezený loni na mořském dně ve vraku lodi poblíž Gibraltaru se pravděpodobně vloží další země - Peru. Tamní sdružení spotřebitelů vyzvalo vládu v Limě, aby vznesla nárok na náklad 17 tun stříbrných a zlatých mincí v ceně asi 500 mil. dolarů (osm mil. Kč), které loni v květnu objevila a později vyzvedla americká firma Odyssey Marine Exploration (OME).

Foto: Profimedia.cz

Sedmnáct tun stříbrných a zlatých mincí v ceně asi 500 mil. dolarů loni objevila americká firma Odyssey Marine Exploration.

Článek

Američané mezitím dopravili tento největší podmořský poklad všech dob do svého sídla na Floridu, přičemž tvrdili, že jej objevili v Atlantiku. Proti tomu protestuje Španělsko, které ujišťuje, že nález ležel ve španělských vodách a ve vraku španělské lodi, která byla potopena během bitvy s Angličany v roce 1804.

Proto se Madrid obrátil se žalobou k civilnímu soudu ve floridské Tampě.

Nyní ale podle agentury AP přišlo peruánské sdružení spotřebitelů s tvrzením, že nalezené mince byly vyraženy z cenných kovů pocházející od starých Inků a patří tedy do Jižní Ameriky. „To zlato bylo ukradeno Inkům,“ zdůraznil prezident organizace Jaime Delgado.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám