Hlavní obsah

Podle Pentagonu Rusko posiluje svůj jaderný arzenál

LANGLEY

Rusko podle všeho klade důraz spíše na posilování svého jaderného arzenálu než na rozvoj pravidelné armády. Prohlásil to v pondělí americký ministr obrany Robert Gates, podle něhož z toho vyplývá vzrůstající důležitost zachování amerického jaderného arzenálu.

Foto: Molly Riley , Reuters

Americký ministr obrany Robert Gates

Článek

V projevu k důstojníkům letectva ve Virginii šéf Pentagonu podle agentury Reuters zdůraznil, že potřeba jaderných zbraní k odstrašení potenciálních nepřátel bude stoupat. Podle Gatese to pramení částečně z rizika, že jaderné zbraně skončí v rukou protiamerických skupin nebo států, jako je například Írán, ale souvisí to také s plány Ruska budovat vlastní jaderné kapacity.

"Zdá se jasné, že když se Rusové dívají do budoucna, kladou větší důraz na posilování jaderných arzenálů," řekl Gates novinářům. "S ohledem na to, jak se stále více spoléhají na jaderné kapacity v rozporu s historickou zkušeností, že vždy měli obrovský konvenční vojenský potenciál, se mi zdá, že to zvyšuje důležitost toho, abychom si udržovali silné jaderné odstrašující prostředky, moderní jadernou odstrašující sílu," řekl ministr Gates.

Gates naznačil, že problémy, které jsou v Rusku spojené s reformou těch ozbrojených sil, jež se označují za konvenční, přivedly Rusko k rozhodnutí, že by možná bylo efektivnější zaměřit se na posilování jaderných zbraní. "Rusko skutečně moc neinvestuje do konvenčních sil. Je to zcela zřejmé z řady důvodů, demografických i dalších," dodal ministr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám