Hlavní obsah

Clintonová oficiálně ukončila svou kampaň a podpořila Baracka Obamu

Novinky, CNN,
WASHINGTON
Aktualizováno

Americká senátorka Hillary Clintonová v sobotu ve Washingtonu oficiálně podpořila Baracka Obamu a vyzvala své příznivce, aby udělali přesně totéž. Současně oznámila, že končí svou kampaň, ve které usilovala o nominaci do podzimních prezidentských voleb. Dokonce použila i Obamovo heslo "Yes we can".

Foto: Jim Bourgh, Reuters

Hillary Clintonová v budově washingtonského národního muzea vyzývá své příznivce, aby podpořili Baracka Obamu.

Článek

Její vyjádření se očekávalo, protože v úterý Barack Obama už získal dostatečný počet delegátů, aby na srpnovém stranickém sjezdu byl nominován do podzimních prezidentských voleb.

„Způsob, jak pokračovat dál v našem boji a dosáhnout cíle o nějž stojíme, je vzít naši energii, naše vášně, naši sílu a udělat vše, abychom pomohli zvolení Baracka Obamy příštím prezidentem USA,“ řekla před asi 6000 svými příznivci v budově Washingtonského národního muzea s tím, že právě on může zajistit splnění snu.

„Dnes končím svou kampaň. A gratuluji mu k vítězství, kterého dosáhl v tomto výjimečném souboji,“ dodala vzápětí.

Hned v úvodu ale dala najevo jisté zklamání s výsledku nominačního boje, když sdělila: „není to přesně ta party, kterou jsem plánovala.“

Poděkovala za podporu

Poděkovala všem, kdo ji podpořili, přičemž dvakrát zdůraznila, že to bylo 18 miliónů, žen i mužů, mladých i starých, latinoameričanů i asiatů, chudých i bohatých. Zmínila, že mezi nimi byly i ženy ve svých osmdesáti a devadesáti letech. Uvedla, že se zastává lidí, kteří byli „sedm let neviditelní pro současného prezidenta“.

Zdůraznila, že s ní všichni mohou počítat jako s člověkem, který bude dál bojovat za touhy těch, kdo ji podpořili „Budu za vámi pevně stát.“ Vyzdvihla potřebu rovnosti práv pro všechny včetně homosexuálů a také zmínila, že je potřeba ukončit válku v Iráku.

Její apel byl potřeba, protože podle průzkumů asi čtyřicet procent jejích voličů nemíní hlasovat pro Obamu. 

Obamovi nechce dát svůj hlas 40 procent lidí, kteří volili Clintonovou

Průzkum, který zveřejnila CNN, ukazuje, jak je voličská základna Demokratické strany rozdělená. Podle pátečního průzkumu sice 60 procent lidí, kteří upřednostňovali Clintonovou, dá svůj hlas Baracku Obamovi, ale 17 procent upřednostní republikána John McCaina. Zbylých více než 22 procent nepůjde volit a nedá svůj hlas ani Obamovi ani jeho republikánskému soupeři.

Clintonovou volí především starší lidé, většinou dělníci a ženy, zatímco Obama má velkou podporu Afroameričanů a mladších lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám