Hlavní obsah

USA začaly soudit údajné organizátory útoků z 11. září 2001

– GUANTANÁMO

Ve čtvrtek na americké základně v Guantanámu začíná soud s údajnými organizátory teroristických útoků na USA z 11. září 2001. Mezi pěticí lidí je i Chálid šejk Mohammed dopadený v roce 2003 v Pákistánu. Žalobci budou pro všechny žádat trest smrti.

Foto: Reuters

Stany na základně Guantanámo, kde se koná vojenský soud s údajnými organizátory teroristických útoků z 11. září 2001.

Článek

Podle amerických zdrojů je Chálid Mohammed, považovaný za třetího nejvyššího muže v síti al-Kajdá, jeden z „nejsmutněji proslulých teroristů v historii“. Údajně naplánoval více než třicet teroristických činů. Kromě útoků z 11. září měl plánovat i útoky na londýnský Big Ben.

Ve skupině pěti „zadržených největšího významu“ je dále saúdský Arab Ramzi Binalšíb, který se měl podílet na organizaci útoků z 11. září, dalším je Saúd Mustafa Ahmad Havsáví, který byl jedním z hlavních finančních přispěvatelů na zářijový útok, Alí Ban Azíz Alí, který byl výkonnou spojkou svého strýce Chálida Mohammeda, a Jemenec Valíd Attaš, který především naplánoval útok na americký torpédoborec USS Cole provedený v Jemenu v roce 2000. Podílel se však i na přípravě 11. září.

Dvě věže Světového obchodního střediska po teroristických útocích. Zdroj: ČTK/AP

Žaloba je viní, že v souvislosti s 11. září "spáchali 169 trestných činů". Tím nejdůležitějším bodem je zabití 2973 osob při útocích na Washington a New York.

Sporné tribunály

Pětice patří k 19 lidem zadržovaným na Guantanámu, kteří stanou před vojenskými tribunály ustavenými pro souzení „nepřátelských bojovníků“. Nesmějí o nich rozhodovat normální soudy, za což je Bushova administrativa kritizována.

Podle organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch systém vojenských soudů nemá oporu v zákonu. Organizace také připomíná, že výpověď šejka Mohammeda byla získána při sporném výslechové metodě waterboardingu, při níž má vyslýchaný pocit, že se topí. První pokus ustavit vojenské tribunály byl v roce 2006 označen americkým nejvyšším soudem za neústavní.

Podle brigádního generála amerického letectva Toma Hartmanna budou mít obvinění šanci na spravedlivý proces a budou se moci vyjádřit, jak budou chtít. „To je velká svoboda a velká ochrana, kterou jim poskytujeme. Myslíme si,že je to americký způsob,“ řekl.

Podle reportéra BBC Jonathana Bealeho, jenž je jedním ze 60 novinářů, kteří mohou proces sledovat, jde však především o show americké vojenské justice. Příbuzní obětí z 11. září mohou dění v improvizované soudní síni na opuštěné ranveji sledovat na uzavřeném televizním okruhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám