Hlavní obsah

U pobřeží Uruguaye se srazily lodě, hrozí ekologická katastrofa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Argentinští a uruguayští záchranáři se snaží zamezit dalšímu šíření ropných skvrn, které se na moři objevily po středeční srážce maltské a řecké lodi u uruguayského pobřeží. Nehoda se stala asi 20 kilometrů od hlavního města Montevideo. Vítr ropnou skvrnu unáší do nitra zálivu La Plata směrem k argentinské metropoli Buenos Aires.

Foto: Reuters

Z nádrží řecké lodi uniklo na 14 tisíc metrů krychlových ropy.

Článek

Po nehodě, která se obešla bez zranění, vyteklo do moře asi 14 000 metrů krychlových ropy. Záchranáři nyní bojují s časem, neboť hrozí nebezpečí, že ropná skvrna dosáhne pobřeží.

Montevideo leží v zálivu La Plata, do něhož ústí řeky Urugway a Paraná. Pokud by vítr zahnal ropnou skvrnu až k jejich deltě, znamenalo by to ekologickou katastrofu. Prozatím se záchranáři snaží 20 kilometrů dlouhou skvrnu izolovat od pobřeží Buenos Aires.

Plavidla plující pod řeckou a maltskou vlajkou se střetla ve středu. Z nádrží řecké lodi začalo unikat palivo. Příčiny srážky obou lodí uruguayské námořnictvo vyšetřuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám