Hlavní obsah

Posun v USA: Clintonová nepřímo uznala vítězství Obamy

– WASHINGTON • Aktualizováno

Senátorka Hillary Clintonová ve středu ve Washingtonu nepřímo uznala vítězství svého rivala Baracka Obamy v souboji o prezidentskou nominaci v táboře demokratů. Clintonová to prohlásila v projevu, kterou věnovala vztahu amerických prezidentů k židovskému státu.

Článek

"Vím, že Barack Obama bude dobrým přítelem Izraele," prohlásila Clintonová ke shromáždění největší a nejvlivnější proizraelské lobby v USA. Před ní na stejném fóru vystoupil také Obama, jenž zdůraznil, že nepřipustí, aby Írán získal jaderné zbraně. Stejně tak podle něj musí nerozdělený Jeruzalém zůstat hlavním městem Izraele.

Obama před vlivnou židovskou lobbystickou skupinu AIPAC (Výbor pro americko-izraelské veřejné záležitosti) uvedl, že bezpečnost Izraele je „posvátná“ a „nezcizitelná.

Senátorka Clintonová vystoupila s téměř totožnými názory. Řekla, že bezpečnost Izraele je klíčová pro Spojená státy. Dále dodala, že se nemá jednat s radikálním Hamásem.

Republikánský kandidát na amerického prezidenta John McCain nabídl Obamovi, aby se během léta utkali nejméně při deseti setkáních s voliči po celé zemi.

I ona označila Írán za nebezpečí. Židovské lobbystické skupiny jsou v USA velmi vlivné a pro úspěch ve volbách důležité.

Obama již získal dost delegátů, aby byl nominován, ale Clintonová se stále oficiálně nevzdala.

Reklama

Výběr článků

Načítám