Hlavní obsah

Jsem vítězem, oznámil Obama po posledních primárkách

Novinky, rei
NEW YORK
Aktualizováno

Barack Obama získal počet delegátů potřebných pro nominaci za demokratickou stranu do podzimních voleb příštího prezidenta Spojených států. Vyplývá to z odhadu televize CNN, který se zakládá se na výsledcích úterních primárek v Montaně a Jižní Dakotě.

Článek

"Dnes se končí jedna historická cesta tím, že jiná, která přivede novou a lepší Ameriku, začíná. Já budu ten, koho demokraté nominují na prezidenta Spojených států,“ řekl Obama davu příznivců v St. Paul ve státě Minnesota.

:. Obama s příznivci v St. Paulfoto: Reuters/Jason Reed

Nárůst podpory Obamy u superdelegátů z posledních dní a úterní vítězství v Montaně mu zajistilo minimální počet 2 118 delegátů potřebných k nominaci na sjezdu strany v srpnu. Podle CNN jich má Obama v současnosti 2 156, z toho 394 superdelegátů.

Obamova soupeřka, Hillary Clintonová, zvítězila v primárkách v Jižní Dakotě. Dosud nasbírala 1 923 delegátů, z nichž 286 jsou superdelegáti.

Clintonová gratulovala

Bývalá první dáma vystoupila v New Yorku. Obamovi na dálku pogratulovala, nicméně neřekla, zda z boje odstoupí a za jakých podmínek. „Byla to dlouhá kampaň, dnes žádné rozhodnutí neučiním,“ řekla. Co dál, ukážou prý až jednání v příštích dnech.

To jistě nepotěší ani Obamův tým, ani širší stranickou základnu, která očekává smíření obou táborů za účelem porážky republikána McCaina v listopadové volbě do Bílého domu. Za svůj postoj si už Clintonová vysloužila kritiku mnohých politických komentátorů.

Zprávy z předchozích hodin byly rozporuplné. Nejprve se hovořilo o tom, že chce Clintonová odstoupit, což vzápětí její mluvčí popřel. Spekuluje se o tom, že senátorka za New York usiluje o to stát se Obamovou viceprezidentkou. Kritika tvrdí, že si svou opozicí dveře k tomuto úřadu dál přivírá.

Primárky demokratů Jižní Dakota kandidáthlasůhlasy v %delegátů Clintonová54 128550Obama43 669450Montana kandidáthlasůhlasy v %delegátů Obama103 174570Clintonová74 889410Zbývající hlasy byly odevzdány odstoupivším.

V Jižní Dakotě volili i republikáni. Zvítězil John McCain, který už má nominaci jistou.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám