Hlavní obsah

AP: Obama vyhrál, má dostatek delegátů k nominaci na prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WAHINGTON
Aktualizováno

Illinoiský senátor Barack Obama získal podporu dostatečného počtu delegátů na to, aby se mohl prohlásit oficiálním kandidátem Demokratické strany do listopadových voleb prezidenta Spojených států. Na základě svých propočtů to ještě před ukončením hlasování ve dvou posledních primárních volbách v Jižní Dakotě a v Montaně oznámila agentura AP.

Článek

Podle těchto odhadů se tak příštím prezidentem USA se stane buď Afroameričan Obama (46), anebo válečný veterán, republikán John McCain (71).

O nástupnictví po Georgi Bushovi ve funkci hlavy země se bude v listopadových volbách ucházet ještě nezávislý Ralph Nader. Jeho šance na zvolení jsou ale malé.

Otázka dne - případné odstoupení Clintonové

V den, kdy se v Jižní Dakotě a Montaně konají poslední demokratické primárky, přicházejí americká média s rozporuplnými informacemi ohledně dalších plánů demokratické uchazečky o kandidaturu na úřad prezidenta Spojených států Hillary Clintonové. Zatímco agentura AP tvrdí, že podle jejích informací Clintonová ještě dnes v noci uzná vítězství svého soupeře Baracka Obamy, zpravodajská stanice CNN to popírá.

Informaci o chystaném odstoupení Clintonové jen několik minut po zveřejnění popřel v živém vysílání CNN vedoucí její volební kampaně Terry McAuliffe. Podle něj jsou zprávy o tom, že by senátorka dnes v noci uznala Obamovo vítězství, "stoprocentně nepravdivé".

Vyrovnaný souboj mezi demokraty

Souboj Clintonové a Obamy o nominaci za demokraty je jedním z nejvyrovnanějších v dějinách. Favorizovaná bývalá první dáma měla od počátku co dotahovat. Prohrála hned první, psychologicky důležité primárky v Iowě a zas a znovu musela ztráty dobývat zpět.

Přestože i během historicky největšího volebního superúterý na počátku února vyhrála v klíčových lidnatých státech, rozdíl v získaných delegátech mezi ní a její soupeřem byl malý. Tehdy měla ale ještě newyorská senátorka větší podporu u stranických špiček, tzv. superdelegátů.

Clintonové tažení za celkovým vítězstvím poznamenala i částečná diskvalifikace delegátů z Floridy a Michiganu. Do celkové bilance tamní volitelé zasáhli neplnohodnotnými polovičními hlasy, protože státy posunuly termín primárek před 5. únor, čímž porušily pravidla. Clintonová se snažila o plné zpětné uznání výsledků hlasování v obou státech (kde formálně kandidovala jako jediná a také zvítězila). To se jí však nepodařilo.

:. Hillary Clintonová foto: ČTK/AP/Susan Walsh

Stále bylo co dohánět

Obama měl k dispozici také víc peněz na kampaň od sponzorů, zatímco Clintonová si koncem ledna musela dokonce pět miliónů dolarů půjčit.

Během následujících týdnů byly výsledky voleb v dalších federálních státech vyrovnané. Obamova strana ale téměř denně hlásila zisk podpory dalšího delegáta a Hillary se nedostalo vzpruhy ani v podobě veřejné podpory z kampaně odstoupivšího jiného stranického kolegy Johna Edwardse, jenž k ní měl blízko. Edwards naopak později podpořil Obamu.

Reklama

Výběr článků

Načítám