Hlavní obsah

Naděje Clintonové na prezidentský úřad hasnou

WASHINGTON

Výbor americké Demokratické strany ve Washingtonu rozhodl částečně zrušit diskvalifikaci delegátů z Floridy a Michiganu na srpnovém sjezdu. Hillary Clintonová tak sice získá víc delegátů, ale ne kolik doufala. Stále víc tak oproti svému soku Baracku Obamovi ztrácí šance na nominaci do podzimních prezidentských voleb.

Foto: Ana Martinez, Reuters

Hillary Clintonová

Článek

Výsledky voleb z Floridy a Michiganu se nepočítaly, protože oba státy proti pravidlům vyhlásily volby před 5. únorem. Clintonová v obou státech vyhrála, byť byla jedinou, která se voleb formálně účastnila.

Komise demokratů nyní rozhodla, že delegáti z Floridy a Michiganu se smí sjezdu zúčastnit, ale každý bude mít jen poloviční hlas.

Vzhledem k tomu, že na Obamu ztrácí a do srpnového nominačního sjezdu strany zbývají jen volby na Portoriku a v Montaně, které nerozhodnou, byla naděje na úplné zrušení diskvalifikace Floridy a Michiganu její velkou nadějí. Clintonová se chce ještě odvolat.

Kandidáti museli do sjezdu získat podporu nadpoloviční většiny delegátů, což bylo dosud minimálně 2026; nyní se hranice zvýšila na 2118 volitelů. Obama má podle agentury AP nyní 2052 volitelů, Clintonová 1877,5 hlasu. Obamu podporuje i více stranických špiček, tzv. superdelegátů.

Demokraté musejí na sjezdu nominovat jednoho kandidáta, který se v listopadových volbách o křeslo v Bílém domě po Georgi Bushovi střetne s republikánem Johnem McCainem, který si nominaci zajistil už v březnu. Voleb se zúčastní ještě Ralph Nader jako nezávislý. Jeho šance na zvolení jsou ale malé.

Zvítězí-li Obama, bude prvním prezidentem tmavé pleti. Clintonová by byla první prezidentkou a McCain nejstarším prezidentem v dějinách USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám