Hlavní obsah

Na letišti v Hondurasu se rozlomil airbus, pět lidí zahynulo

HONDURAS
Aktualizováno

Nejméně pět osob zahynulo v pátek na letišti v honduraské metropoli Tegucigalpa, když letoun středoamerické společnosti TACA po přistání sjel z dráhy a zastavil se až na blízké silnici lemující letiště. Po zastavení letoun pod sebou na vozovce zablokoval dva automobily, piloty z jeho kokpitu museli vyprostit hasiči. Stroj se rozlomil.

Foto: EDGARD GARRIDO, Reuters

Zlomený airbus na letišti v Tegucigalpě

Článek

Podle agentury AFP je mezi mrtvými Nikaragujec Harry Brautigam, prezident Středoamerické banky pro hospodářskou integraci (BCIE). Jeho smrt potvrdil honduraský prezident Manuel Zelaya.

Airbus A-320, který zajišťoval letecké spojení mezi Los Angeles, Salvadorem a Tegucigalpou, skončil svou pouť na silnici u letiště patrně kvůli silným dešťům a větru, způsobeným tropickou bouří Alma. Ta se podle španělského vysílání televize CNN přehnala přes město jen pár hodin před přistáním stroje.

Zlomený airbus na letišti v Tegucigalpěfoto: Reuters/EDGARD GARRIDO

Při nehodě bylo podle agentury AP zraněno přes 70 ze 124 pasažérů. Někteří z nich trpěli respiračními problémy z kouře po požáru, který na palubě vypukl, když letoun dosedl na dráhu. Letiště v Tegucigalpě je experty považováno za jedno z nejnebezpečnějších na světě, protože je obklopeno vysokými horami a v jeho těsné blízkosti jsou hustě obydlené, převážně chudinské čtvrti.

"Přistání bylo obtížné kvůli mrakům, které byly velmi nízko. Pilotovi se podařilo přistát až na druhý pokus. Viděl jsem, že letoun dosedl až na úrovni letištního terminálu, tedy příliš pozdě a daleko," prohlásil někdejší honduraský ministr průmyslu Norman García.

Představitel letecké společnosti TACA Armando Funes řekl, že letoun na zemi narazil do svodidel a letištního plotu, kde se "rozlomil na tři části". Podle honduraských médií nebylo jasné, zda mrtvé osoby byly jen ty, co cestovaly v letadle, anebo také lidé v poničených autech na komunikaci u letiště.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám