Hlavní obsah

Phoenix má na Marsu první problémy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HOUSTON

Americká sonda Phoenix na Marsu se již den po přistání potýkala s prvními problémy. Příprava zařízení na zahájení výzkumu nabrala hned na počátku zpoždění kvůli potížím s jednou z družic na oběžné dráze Marsu, která s Phoenixem nekomunikuje. Další zádrhel se vyskytl na jeho robotické paži.

Článek

Právě pomocí robotické paže má sonda hledat známky vody pod povrchem Marsu. Obě komplikace však představitelé amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) na úterní tiskové konferenci označili za nepatrné.

Manažer programu výzkumu Marsu z laboratoře tryskového pohonu (JPL) Fuk Li vysvětlil, že družice Mars Reconnaissance Orbiter vypnula vysílání rádiových signálů, které pomocí ní posílá pozemní řídící středisko sondě.

JPL se proto pokusí přenosové zařízení znovu uvést do chodu. Závada na robotické paži se týká pouzdra, které ji chránilo během letu. Obal se totiž po přistání zcela neotevřel a překrývá kloub dvouapůlmetrového ramene. Jeho natažení si tak možná vyžádá den navíc.

Sonda vážící 350 kilogramů přistála na polárních pláních čtvrté planety sluneční soustavy v pondělí (video). Vědeckým pracovníkům projektu Phoenix už zaslala více než desítku snímků okolní krajiny, kterou dosud žádný pozemský přístroj z takové blízkosti nezdokumentoval.

Poslední série fotografií, kterou zástupci JPL rovněž představili na úterní tiskové konferenci, naznačuje, že Phoenix dosedl do relativně ploché oblasti, z níž vystupuje několik mnohoúhelníkových útvarů. Odborníky zároveň potěšila tím, že v místech, kde má zařízení za zhruba 386 milionů dolarů (kolem osmi miliard korun) odebírat vzorky, nejsou žádné kameny, které by mu mohly v práci bránit. V příštích několika dnech chtějí pomocí snímků z kamer sondy vytvořit mozaiku celého prostoru, kde bude Phoenix působit.

Hledání vody pokračuje

Objektem kamer se stala i sama sonda, když ji během přistávacího manévru s roztaženým brzdícím padákem zachytila družice Mars Reconnaissance Orbiter. Podle JPL je to vůbec poprvé, kdy jeden kosmický přístroj vyfotografoval druhý během přistávání. Stejná sonda o den později z výšky 300 kilometrů zaznamenala na červenohnědých pláních Marsu i sondu s rozvinutou dvojicí blankytně modrých solárních panelů.

Phoenix má v příštích nejméně třech měsících zkoumat horniny a provádět meteorologická měření v okolí místa přistání. Vzorky prachu a ledu bude analyzovat a bude v nich hledat stopy organických sloučenin, jež jsou chemickými stavebními prvky života. Zařízení má také zjistit, zda led na Marsu někdy v minulosti roztál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám