Hlavní obsah

Fidel Castro ocenil i zkritizoval Baracka Obamu

Novinky, jas

Fidel Castro ve svém pondělním novinovém sloupku vyzdvihl senátora Baracka Obamu jako nejvyspělejšího z kandidátů na amerického prezidenta. Zároveň však kritizoval jeho setkání s kubánskými disidenty na Floridě, kde se americký senátor vyjadřoval o Kubě jako o nedemokratické zemi. Castro také odsoudil Obamův plán povolit Kubáncům v USA posílat peníze svým příbuzným Kubu.

Článek

Obama chce na rozdíl od ostatních prezidentských kandidátů i současného prezidenta Bushe s představiteli Kuby jednat. Zároveň však trvá na zachování obchodních sankcí, které Spojené státy vůči Kubě uplatňují již téměř padesát let.

Castro v souvislosti se zachováním sankcí Obamovi vyčetl, že jeho návrh, aby Kubánci žijící v USA mohli posílat peníze svým příbuzným je pouze "receptem na hlad". V podobném duchu se vyjádřil i o možnosti, že by američtí Kubánci mohli cestovat na ostrov svobody. Dle Castra by šlo o "propagandu konzumu". Přesto se o senátoru Obamovi vyjádřil jako o nejvyspělejším z kandidátů.

Jedenaosmdesátiletý Fidel Castro se na veřejnosti neobjevuje již od roku 2006, kdy se podrobil operaci. S veřejností však komunikuje prostřednictvím článků a sloupků, které publikuje v kubánském tisku.

V únoru letošního roku ho po 49 letech, kdy stál v čele Kuby, vystřídal jeho mladší bratr Raúl. Ten zrušil Kubáncům některá omezení, která ostrovanům zakazovala například vlastnit mobilní telefony či počítače.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám