Hlavní obsah

Hillary šlápla vedle výrokem o zavraždění Roberta Kennedyho

Právo, CNN, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Uchazečka Demokratické strany o prezidentskou nominaci senátorka Hillary Clintonová vyvolala v pátek rozruch, když své setrvání v kampani navzdory zaostávání za konkurentem Barackem Obamou zdůvodnila odkazem na atentát na Roberta Kennedyho v červnu 1968.

Foto: Ana Martinez, Reuters

Hillary Clintonová

Článek

„Jak víte, můj manžel nevzdal boj o nominaci v roce 1992, takže v polovině června vyhrál primárky v Kalifornii,“ řekla bývalá první dáma v Siuox Falls na návštěvě redakce novin Argus Leader. „A všichni si pamatujeme, že Bobbyho Kennedyho v červnu v Kalifornii zavraždili,“ pokračovala Clintonová s tím, že nechápe, proč by měla ze souboje o nominaci odstoupit.

Okamžitě se ozval Obamův štáb. „Vyjádření senátorky Clintonové byla nešťastná a v této kampani nemají místo,“ upozornil Obamův mluvčí Bill Burton.

Clintonová pak vydala prohlášení, v němž uvedla, že neměla v úmyslu zhoršovat trauma způsobené Kennedyho vraždou, a to zrovna v době, kdy jeho jedinému žijícímu bratru Edwardovi Kennedymu lékaři diagnostikovali nádor na mozku.

Roberta Kennedyho, kterému Američané říkali Bobby, postřelil 5. června 1968 v hotelu v Los Angeles Palestinec Sirhan Sirhan. Kennedy, který stejně jako Clintonová působil jako senátor za stát New York, se po vyhrané Kalifornii ocitl na dosah nominace. Následujícího dne zraněním podlehl.

Clintonová zaostává za Obamou jak v počtu delegátů, vázaných výsledky primárek, tak superdelegátů, kteří mohou na sjezdu hlasovat za sebe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám