Hlavní obsah

Američtí zákonodárci seškrtali Bushovi peníze na štít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americká Sněmovna reprezentantů schválila ve čtvrtek výdaje na obranu ve výši 601,4 miliard dolarů. Seškrtala tak především přes 700 miliónů dolarů (víc než 11 miliard Kč), které Pentagon žádá na protiraketový štít v ČR a Polsku. Prezident George Bush pohrozil, že zákon bude vetovat.

Článek

Prezidentovi se nezamlouvá ani případné přezkoumávání role zahraničních subvencí při udělení kontraktu na nákup leteckých tankerů a další zásahy zákonodárců. "Pokud by zákon v konečné podobě obsahoval některé z těchto ustanovení, prezidentovi poradci by ho doporučili vetovat," uvedl Bílý dům.

Nebylo by to Bushovo první veto zákona přijatého komorami, v nichž má většinu Demokratická strana. V březnu například nepodepsal zákon zakazující kontroverzní metody vyslýchání podezřelých, které kritika označuje za mučení. Loni zase opakovaně zamítl zákon o navýšení rozpočtu zdravotnictví.

Sněmovna se přetahuje se Senátem

Návrh zákona obdobný tomu, který čerstvě schválila Sněmovna prochází schvalováním i v Senátu. Pokud by každá komora Kongresu schválila svůj vlastní zákon o vojenských výdajích, museli by nastoupit vyjednávači, aby dohodli, v jaké podobě dostane prezident Bush zákon k podpisu.

Ve čtvrtek Senát schválil Bushovi 165 miliard dolarů (2,6 biliónu Kč) na války v Iráku a Afghánistánu, které mají pokrýt výdaje do ledna 2009. Sněmovna reprezentantů přitom minulý týden odhlasovala, že Bush na Irák a Afghánistán žádné další peníze nedostane.

O válečné výdaje sváděl prezident Bush loni s Kongresem tvrdý boj. Bílý dům původně požadoval pro další vedení válek v Iráku a v Afghánistánu 190 miliard dolarů (3,5 bilionu korun). Nakonec však republikáni v obou komorách Kongresu prosadili s částí demokratů mimořádné válečné výdaje v omezené výši 70 miliard dolarů, ale bez podmínky na ukončení bojových operací, kterou žádali zástupci Demokratické strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám