Hlavní obsah

Prezident USA je "nejtvrdší práce na světě", zaperlila Clintonová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Na předvolebním shromáždění před úterními demokratickými primárkami v Kentucky senátorka Hillary Clintonová v neděli pronesla další ze svých pamětihodných výroků. Usiluje prý o "nejtvrdší práci na světě". Podle průzkumů má šanci vyhrát právě v Kentucky, zatímco v Oregonu jasně vede její soupeř Barack Obama.

Článek

Slova Clintonové, že usiluje „o nejtvrdší práci na světě“, nejsou jejím prvním podobně nadneseným výrokem. Už se přirovnala k boxerovi Rockymu, protože ona se prý také nikdy nevzdává, i když zrovna prohrává.

Clintonová vyzývala své příznivce v Kentucky, aby přišli hlasovat. Pokud přijde hodně lidí, podle ní to bude "velké poselství pro zemi, že demokracii nelze zastavit“.

Započítejte výsledky ze všech států, žádá Clintonová 

Clintonová usiluje o započítání výsledků primárek na Floridě a v Michiganu: "Nemůžete některým státům říci, že nemohou volit, když jiné měly tuto příležitost.“ Podle ní by to působilo, že jsou některé státy méně důležité.

Michigan a Florida navzdory přání obou stran posunuly termín primárek před stanovenou mez. Republikáni jim vzali polovinu delegátů, demokraté všechny. V obou státech se primárek účastnila jen Clintonová, zbylí demokratičtí kandidáti včetně Baracka Obamy se rozhodnutí vedení strany podřídili.

Clintonové její snaha započítat hlasy z Floridy a Michiganu přináší popularitu u voličů. V Kentucky má šanci vyhrát, ale v Oregonu má Obama podle průzkumů bezpečný náskok. Obama už získal celkem 1904 delegátů a Clintonová 1717. K nominaci je potřeba získat 2025 delegátů.

:. John McCain bojuje proti lobbování.foto: Reuters

Z McCainova týmu odešel špičkový poradce

Přestože republikán John McCain má už nominaci do podzimních prezidentských jistou, i on utrpěl výraznou ztrátu. Přišel o špičkového poradce Thomase Loefflera, který měl na starosti financování kampaně. Loeffler vede lobbistickou firmu a John McCain minulý týden vyzval své lidi, aby ukončili své vztahy s lobbingem, nebo odešli z kampaně.

Loefflerova firma získala od roku 2002 téměř 15 miliónů dolarů (241 miliónů korun) od Saúdské Arábie a další milióny od jiných zahraničních subjektů včetně jistého francouzského podniku za smlouvy pro Pentagon.

Kvůli střetům zájmů v souvislosti s lobbingem odstoupili nedávno z jeho předvolební kampaně již čtyři jiní McCainovi poradci. Republikánský senátor v boji o Bílý dům zdůrazňuje etiku a transparentnost.

Podobný problém měla i Clintonová. Začátkem dubna se klíčový stratég jejího předvolebního týmu vzdal funkce, neboť pomáhal Kolumbii získat souhlas přijetí dohody o volném obchodu mezi USA státy a Kolumbií. Clintonová i Obama tuto dohodu ostře odmítají.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám