Hlavní obsah

Topolánek na summitu v Peru řídil panel o chudobě

LIMA

Český premiér Mirek Topolánek v pátek na summitu zemí Latinské Ameriky a Evropské unie v peruánské Limě řídil jeden ze čtyř panelů, kde se mluvilo o sociální nerovnosti za přítomnosti levicových lídrů z Bolívie a Venezuely Eva Moralese a Huga Cháveze.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Premiér Mirek Topolánek

Článek

Podle předpokladů se v ní střetly dva odlišné přístupy k tomu, jak bojovat proti chudobě: jeden hájili právě levicoví vůdci, druhý, založený na reformách, pak představitelé EU, včetně Topolánka.

"Morales... chtěl jakýmsi způsobem obhájit znárodňovací proces v jeho zemi, kdy říkal, že... základní zdroje a základní potřeby musí být zajišťovány státem, proto nemůžou být zajišťovány těmi milionáři, kteří nemyslí na potřeby chudých," shrnul postoj bolivijského prezidenta Topolánek.

Topolánek: Boj s chudobou pomůžou vyhrát reformy

Předseda české vlády a další představitelé EU, kteří se panelu zúčastnili, prý naopak chtěli představit jiný způsob řešení. Podle nich lze boj s chudobou vyhrát jen za předpokladu, že se vlády odhodlají k zásadním reformám.

"(...) Demokratická otevřená společnost, která těm nejchudším lidem poskytuje vzdělání, jim dává nejlepší šanci na to, aby... žili lépe," zdůraznil Topolánek.

Latinskou Ameriku v pracovní diskusi zastupoval kromě Moralese a Cháveze i guatemalský prezident Álvaro Colom. Evropskou unii pak mimo jiné kyperský prezident Demetris Christofias, prezident Slovinska Janez Janša, francouzský premiér François Fillon či nový italský ministr zahraničí Franco Frattini.

Reklama

Výběr článků

Načítám