Hlavní obsah

Clintonová uspěla díky slibu zrušit daň na benzín, i Bush to zvažuje

CNN, aš, novinky,. International Herald Tribune
WASINGTON

Za mimořádný úspěch v úterních demokratických primárkách v Západní Virginii vděčí Hillary Clintonová, která získala dvě třetiny hlasů voličů, svému plánu zrušit v létě spotřební daň na benzín. Aktuální růst cen benzínu vnímají Američané zvyklí jezdit autem, velmi citelně.

Článek

Soupeř Clintonové Barack Obama označil tento plán za politický trik. Idea má malou podporu i u většiny ekonomů. Ovšem Clintonová, která má voličské jádro svých příznivců mezi bělošskými ženami a seniory, oslovuje i chudší Američany s ročním příjmem pod 30 000 dolarů.

Clintonová získala 74 procent z voličů, kteří chtějí zrušení nebo snížení spotřební daně na benzín. Snížení spotřební ceny na benzín podporují dvě třetiny Američanů.

Růst cen ropy se nakonec může stát hlavním tématem amerických prezidentských voleb. A řešení hledají nejen demokraté, ale i republikáni. O zrušení spotřební daně na benzín na letošní léto diskutovala Clintonová i s republikánským kandidátem na prezidenta Johnem McCainem jako o možném řešení aktuálního problému s raketovým růstem cen benzínu.

O řešení uvažuje i Bush

Současný prezident Geogre Bush k tomu poznamenal: "Budu o tom uvažovat. Je tu mnoho nápadů, uvažuji o přijetí zákona, který by zastavil doplňování strategických ropných rezerv. Podíváme se všechny.“

Bush ale zmínil, že žádný z těchto nápadů není řešením: "Podstatou je, aby spotřebitelé změnili své zvyky, takže podporujeme alternativní daň na automobily a zvýšení dodávek ropy. Obé musí jít ruku v ruce s kroky, které povedou k menší závislosti na rozkývaném trhu s ropou."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám