Hlavní obsah

Demokratický prezident ohrozí bezpečnost USA, bojí se Bush

ČTK, aš, Novinky, International Herald Tribune
WASHINGTON

Pokud se stane příštím prezidentem demokrat, může být ohrožena bezpečnost Spojených států. V rozhovoru pro list Politico to řekl americký prezident George Bush. Obává se, že stažení vojáků z Iráku, které demokratičtí kandidáti plánují, by mohlo povzbudit radikály k dalšímu útoku.

Foto: repro ČT, Novinky

Prezident USA George W. Bush při projevu k 5. výročí invaze do Iráku

Článek

Bush také v rozhovoru přiznal, že ho zklamalo selhání tajných služeb, které tvrdily, že Irák má zbraně hromadného ničení. Přesto nepovažuje útok na Irák za svou chybu.

Bush se opakovaně bránil stažení amerických vojáků z Iráku. Nyní se obává plánu demokratů, kteří by v příštím roce vojáky z Iráku stáhli. Slibují to oba demokratičtí kandidáti usilující o nominaci do podzimních prezidentských voleb Hillary Clintonová a Barack Obama.

„Jestliže se Spojené státy stáhnou z Iráku nebo z Blízkého východu, vyšlou tím všem na Blízkém východě signál. Mohlo by to znervóznit všechny lidi v regionu a mohlo by to posílit ty lidi, které se snažíme porazit,“ uvedl Bush.

Naznačil i nejhorší možný scénář vývoje: „Scénář soudného dne je přirozeně ten, že extrémisté z Blízkého východu by mohli být posíleni, což by mohlo případně vést k dalšímu útoku na Spojené státy. Je to významnější téma, jemuž čelím, než samotný Irák. Je to ideologický boj mezi chladnokrevnými vrahy, kteří zabíjejí lidi, aby dosáhli svých politických cílů."

Bush také uvedl, proč je Irák tak důležitý: "Irák je jen součástí globální války. Irák je místem, kde si al-Kajda a jiné extremistické skupiny vybudovaly své pozice a budou je hájit. Mohou být poraženi vojenskou silou, ale také tak, že se mladá (irácká) demokracie udrží. Extremisté nemohou existovat ve svobodné společnosti.

Bush je zklamán selháním tajných služeb

Válka v Iráku sice není nyní nejaktuálnějším tématem předvolebního boje, ale odmítá ji většina Američanů. Vadí jim, že záminkou k útoku byla tvrzení, že Husajn vlastní zbraně hromadného ničení a je spojen s teroristy.

Ani jedno se nepotvrdilo. Bush se přesto nedomnívá, že se do války v Iráku dostal jen proto, že byl oklamán mylnými zprávami tajných služeb, které tvrdily, že v Irák má hrabě hromadného ničení.

"Zda si myslím, že mně někdo lhal? Ne," řekl Bush. "Oklamán je příliš silné slovo. Slovo oklamaný je příliš silné, vždycky vyvolává dojem, že jde něco záměrného. To se nedomnívám. Nejenom naše, ale tajné služby z celého světa, měly stejný názor. A tak jsem zklamaný, jak špatná byla naše zpravodajská práce," oplnil prezident.

A hájil se, že do omylu nebyl uveden sám. Mně stejně jako členům Kongresu, kteří hlasovali pro útok na Saddáma Husajna, řekli, že má zbraně hromadného ničení. Politický žár stoupl a oni začali utíkat před svým rozhodnutím,“ uvedl Bush se zřejmou narážku na demokratku Clintonovou, která zvedla ruku pro útok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám