Hlavní obsah

V USA začali opět popravovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

V USA obnovili popravy smrtící injekcí, což je nejobvyklejší způsob vykonání trestu smrti ve Spojených státech. Po sedm měsíců se tímto způsobem nepopravovalo kvůli stížnosti, že metoda je nehumánní. Nejvyšší soud však rozhodl, že způsob neodporuje ústavě, která zakazuje mimořádně bolestivé tresty. První poprava po ukončení moratoria se uskutečnila v noci na středu v Georgii.

Foto: Tami Chappell , Reuters

Paul Czachowski z vezeňského úřadu oznamuje Lyndovu popravu

Článek

V Georgii byl popraven vrah William Lynd. V úterý, jen několik hodin před uskutečněním popravy, Nejvyšší soud rovněž zamítl poslední žádost Lyndových právníků o odklad. Lynd, kterému v době smrti bylo 53 let, byl odsouzen za zastřelení své přítelkyně v prosinci 1988. Je podezřelý, že krátce poté zabil v Ohiu jinou ženu, to se mu však nepodařilo prokázat.

Lyndova poprava je první v USA od rozhodnutí Nejvyššího soudu, že je přípustné popravu uskutečnit injekcí obsahující směs tří smrtících látek. Ta se používá k popravám ve většině amerických států. Odpůrci tohoto způsobu argumentovali, že smrt tímto způsobem je zbytečně bolestivá, protože ne vždy upadne popravovaný do komatu. Nejvyšší soud jejich námitky zamítl. Loni bylo v USA popraveno kvůli moratoriu 42 lidí, což je nejnižší počet od roku 1994, kdy jich bylo popraveno 31.

Střelec z Washingtonu touží po smrti

V týž den, kdy bylo zamítnuta žádost Lyndových právníků, požádal žalobce střelec z Washingtonu John Allen Muhammad, aby mu pomohli ukončit snahy jeho obhájců o odvolání proti trestu smrti a stáhnout odvolání.

John Allen Muhammad se svým nevlastním synem Lee Boydem Malvem zabili v roce 2002 v okolí Washingtonu nejméně deset lidí. Oba byli uznání vinnými. Muhammad ze sedmi vražd, za což mu byl vyměřen trest smrti a šest doživotních trestů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám