Hlavní obsah

USA prý ještě nerozhodly o uzavření běloruského velvyslanectví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON
Aktualizováno

Spojené státy se ještě nerozhodly, zda nařídí Bělorusku snížit počet svých diplomatů v USA. Nepřijaly ani žádné rozhodnutí ohledně uzavření svého velvyslanectví v Minsku, prohlásil ve čtvrtek podle agentury Reuters mluvčí amerického ministerstva zahraničí Tom Casey.

Článek

Mluvčí reagoval na zprávu agentury AP, která s odvoláním na americké ministerstvo zahraničí uvedla, že USA nařídily Bělorusku uzavřít do 16. května svůj zastupitelský úřad ve Washingtonu a konzulát v New Yorku.

Zdroje z ministerstva podle AP uvedly, že Bělorusko dostalo lhůtu do 16. května, aby odvolalo z USA svých šest diplomatů. Americký zastupitelský úřad prý zavře své brány již tento pátek. Podle AP jde o poslední krok před úplným přerušením diplomatických vztahů mezi oběma zeměmi.

Minsk ve středu označil deset amerických diplomatů za nežádoucí osoby, což fakticky znamená jejich vypovězení. Americké velvyslanectví v Minsku předtím nevyhovělo běloruským žádostem, aby snížilo počet svých pracovníků.

Bělorusko a Spojené státy vedou diplomatickou válku od března. Vláda prezidenta Alexandra Lukašenka tak reaguje na americké sankce proti běloruské státní společnosti Belněftěchim a na americkou politiku omezování styků s Běloruskem. Spojené státy rovněž pravidelně kritizují Minsk za represi vůči opozici a médiím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám