Hlavní obsah

Sprška policejních střel při oslavě zabila ženicha, policisté jsou volní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Vášnivé protesty proti údajně rasistickému rozsudku vyvolalo v New Yorku rozhodnutí soudce zprostit viny tři tamní policisty. Muži zákona čelili obvinění ze zabití tří lidí, včetně mladého Afroameričana během rozlučky se svobodou v předvečer jeho svatby v listopadu 2006. Policisté při střetu s neozbrojenými lidmi vypálili 50 kulek.

Foto: Joshua Lott, Reuters

Lidé protestují proti osvobozujícímu výroku soudce.

Článek

"Jsou to vrazi a zločinci a shnijí v pekle, kam patří," vykřikl jeden z protestujících, kteří se po pátečním vynesení verdiktu shlukli před budovou soudu. "Ukazuje to, že v Americe neexistuje spravedlnost pro černochy. Je vidět, že policajti si můžou dělat, co chtějí, a nic se jim nestane," uvedl vůdce jedné z černošských komunit v New Yorku B.M. Marcus.

Později se asi tisícovka lidí vydala na protestní pochod od budovy soudu k místu střelby. Cestou nahlas počítali od jedné do padesáti a skandovali: „Spravedlnost pro Seana Bella. Do pekla s policajty“.

Newyorský starosta Michael Bloomberg vyzval ke zklidnění situace a uvedl, že v metropoli neočekává další nepokoje.

Domnělé zbraně neexistovaly

Detektivové Gescard Isnora, Mike Oliver a Marc Cooper podle obžaloby v listopadu 2006 smrtelně postřelili třiadvacetiletého Seana Bella a zranili jeho přátele před jedním newyorským klubem. Tam Bell pořádal rozlučku se svobodou. Podle soudce si však výpovědi svědků obžaloby často protiřečily a nebyly průkazné. Proto se prý soudce přiklonil k výpovědi detektivů, kteří uvedli, že se cítili ohroženi, a proto začali střílet.

Detektivové vypověděli, že v osudnou noc sledovali Bella a jeho přátele, kteří se prý chystali zajít do auta pro zbraně a vyřešit hádku v nočním klubu. Policisté dále soudu sdělili, že po počáteční konfrontaci měli za to, že na ně jeden z Bellových přátel začal střílet.

V následující přestřelce policisté, kteří byli tehdy v civilu, vystříleli na 50 ran. Kromě Bella zabili další dva lidi. V autě Bella a jeho přátel nakonec nebyly nalezeny žádné zbraně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám