Hlavní obsah

Bratranec prezidenta Kolumbie zatčen kvůli vazbám na polovojenské síly

BOGOTA

V Kolumbii zadrželi bratrance prezidenta kvůli podezření z vazeb na pravicové polovojenské skupiny. Mario Uribe Escobar obvinění popírá, loni v říjnu však už složil funkci senátora. Byl zadržen, když se pokoušel získat azyl na kostarickém velvyslanectví.

Článek

Kostarický ministr zahraničí uvedl, že „udělit azyl Mariovi Uribemu by bylo neadekvátní“. Uribe byl obviněn ze zločinného spiknutí vedoucího k dohodám o podpoře tajných ozbrojených skupin.

Bratranec prezidenta Alvara Uribeho je zatím nejvýše obviněným člověkem v aféře s podporováním polovojenských skupin. Zadržen byl na základě výpovědi zatčeného šéfa milicí Salvator Mancusa. Ten uvedl, že se s Mariem Uribem setkal v roce 2002. Uribe ho prý žádal, aby jej podpořil v předvolební kampani do senátu.

Milice mu také měly pomoci získat smlouvu o nabytí zemědělské půdy.

Prezident se k zatčení vyjádřil: „Zatykač na senátora Maria Uribeho mne zraňuje, ale je to bolest, kterou akceptuji s vlastenectvím a bez toho, abych se vyhnul plnění svých povinností.“

S polovojenskými jednotkami jednal i prezident

I prezident Uribe má blízko k pravicovým paramilitaristickým organizacím. V roce 2003 s nimi uzavřel dohodu o příměří, podle níž 31 000 členů milicí složí zbraně výměnou za zkrácení trestů vězení pro některé členy. Slíbil také, že nevyhoví případným žádostem o jejich vydání do třetích zemí.

Milice založily velkostatkáři a narkobaroni, aby je chránili a současně bojovali s levicovými skupinami. Některé byly i na americkém seznamu teroristických organizací

Letos také Uribe schválil útok na základnu kolumbijské levicové guerilly FARC v sousedním Ekvádoru, což zvýšilo napětí v oblasti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám