Hlavní obsah

McCainovi nahrává rozdělení americké Demokratické strany

Novinky, CNN,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

V Pensylvánii se v úterý konaly nejen ostře sledované primárky demokratů, ale také primárky republikánů. Většinu 73 procent hlasů dostal John McCain, který už získal nominaci do podzimních prezidentských voleb. Není v nich bez šancí, protože příznivci demokratické strany jsou rozdělení.

Článek

McCain získal v Pensylvánii 73 procent hlasů a upevnil tak svoji pozici, když Ron Paul získal 16 procent hlasů a Mike Huckabee 11 procent. Oba však už z nominačního boje odstoupili poté, co McCain získal dostatečný počet hlasů pro nominaci.

Podle většiny průzkumů má republikán v podzimních amerických volbách šanci. S Barackem Obamou by prohrál jen o několik procent, mnohdy rozdílem který je menší než statistická chyba a Hillary Clintonovou by mohl i porazit. Důvod je prostý, demokratická strana je striktně rozdělena na příznivce Obamy a Clintonové. Pokud by do podzimních prezidentských voleb nebyl nominován kandidát, kterého podporují, buď by nešli hlasovat, nebo by dokonce upřednostnili Johna McCaina.

Ostrá hranice mezi voliči demokratických kandidátů

Jedenáct procent těch, kdož hlasovali v primárkách pro Obamu, uvedlo v průzkumu citovaném CNN, že by v případě souboje Clintonové s McCainem podpořili kandidáta republikánů. Průzkum však nezjišťoval, jaké by je k tomu vedli důvody, zda je to například kvůli pohlaví. Dalších šest procent příznivců Obamy by se voleb neúčastnilo. Jedná se zejména voliče, kteří se kvůli barvě pleti a věku neztotožňují s nikým jiným než s Obamou.

Clintonovou favorizují starší lidé, zatímco mladší upřednostňují Obamu. V posledních primárkách v Pensylvánii 62 procent mladých lidí dalo hlas Obamovi a jen 38 procent Clintonové. Naopak ve skupině nad 65 let pro Clintonovou hlasovalo 60 procent lidí. V Ohiu byl tento rozdíl ještě patrnější, tam jí dalo hlasy 72 procent seniorů nad 65 let.

Úterní vítězství v Pensylvánii, kde Clintonová zvítězila před Obamou o deset procentních bodů, ji zajistili především starší bělošští dělníci, který mají konzervativní názory. Pro Obamu naopak hlasovalo 90 procent z černošských voličů, což mu zajistilo 14 procent hlasů.

Pro Clintonovou naopak hlasovalo 60 procent bělošských voličů. Clintonovou také volili katolíci, věřící všech vyznání ji vůbec upřednostnili, i když ne příliš výrazným poměrem 56 ku 44 procentům. Také se k ní přiklonili lidé, kteří podporují vlastnictví zbraní, což je v Americe velmi vlivná skupina. Právě tito voliči by stejně jako část dělníků zastávajících tradiční hodnoty by podzimní souboj Obamy s McCainem ignorovat nebo by podpořili republikána

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám