Hlavní obsah

Do armády USA loni přijali dvakrát víc vojáků s kriminální minulostí

– WASHINGTON
Novinky, ČTK, The Guardian

Americká armáda ve snaze posílit své řady oslabené válečným konfliktem v Iráku přijala v minulém roce dvojnásobný počet vojáků, kteří v minulosti spáchali trestný čin. Vyplývá to ze zprávy, kterou v pondělí zveřejnil americký Kongres.

Článek

Ještě v roce 2006 přijala armáda 249 lidí, kteří byli v minulosti trestáni. V minulém roce toto číslo vzrostlo na 511.

Téměř devět desítek loni přijatých vojáků bylo v minulosti odsouzeno za přepadení, 130 kvůli drogám a 500 za vloupání nebo krádeže. Dalších sedm lidí dostalo tresty za teroristické výhrůžky a 19 za žhářství. Podle dokumentu se ale vojáky stali i lidé, kteří byli usvědčeni ze zabití či ze sexuálního násilí. Dva měli záznam za nevhodné chování k dětem.

Jeden z autorů zprávy, kongresman Henry Waxman, uvedl, že odsouzenci si zaslouží druhou šanci. Zároveň však připustil, že dramaticky vzrůstající počet bývalých trestanců v armádě může vyvolávat i jisté obavy.

Američtí vojáci s trestním záznamem

V roce 2006 působilo podle statistik Kalifornské univerzity v americké armádě 34 476 vojáků s kriminální minulostí, tedy téměř 20 procent z celkového stavu.

Více než jedno odsouzení diskvalifikuje rekruty od práce v pozemních silách nebo u námořní pěchoty. Letectvo a námořnictvo však přijímá i lidi s více záznamy v trestním rejstříku.

Podle statistik patří lidé s trestním záznamem k vojákům, kteří nejčastěji opouštějí řady armády nebo jsou z ní propuštěni.

Reklama

Výběr článků

Načítám