Hlavní obsah

Šedesátileté panování pravice v Paraguayi končí, vyhrál levicový kandidát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ASUNCION

Šest desetiletí vlády paraguayské pravicové strany Colorado ukončily nedělní volby. Nedělní prezidentské volby vyhrál kandidát středolevé opozice Fernando Lugo. Po sečtení 92 procent hlasů to v noci na pondělí oznámil nejvyšší volební soud. Zda uspěla levice i ve volbách do Sněmovny, Senátu a 17 provinčních vlád zatím není známo, výsledky ještě nebyly zveřejněny.

Foto: Fernando Alfonso , Reuters

Fernando Lugo promlouvá ke svým příznivcům po vítězství v paraguayských prezidentských volbách.

Článek

Před kandidátkou vládní strany Colorado Blankou Ovelarovou vyhrál Lugo s náskokem deseti procentních bodů. Ovelarová už svou porážku přiznala stejně jako třetí kandidát, generál ve výslužbě Lino Oviedo, který obdržel necelých 22 procent hlasů.

I dosavadní prezident Nicanor Duarte rovněž uznal Lugovo vítězství a prohlásil, že je připraven "aktivně spolupracovat na předání moci v duchu míru, porozumění a budování". Lugo oficiálně převezme úřad 15. srpna.

Bývalý biskup římskokatolické církve obdržel doposud téměř 41 procent hlasů, zatímco Ovelarová necelých 31 procent. Lugo tak přeruší 61 let trvající vládu strany Colorado. Kugo spojil příznivce levice, chudé a původní obyvatele, aby dali hlasy jeho Vlastenecké alianci pro změnu. Do ulic se už vydaly tisíce Lugových příznivců, aby oslavily triumf "biskupa chudých", jak byl přezdíván, když vykonával svůj církevní úřad v paraguayské diecézi San Pedro.

Kromě toho je dalším levicovým představitelem, který stane v čele některé z jihoamerických zemí ve stávajícím desetiletí. Sám se nicméně distancuje od radikálních vůdců typu venezuelského prezidenta Huga Cháveze. "Chávez je voják a já se opírám o náboženství. Moje kandidatura vyrostla na žádost lidí, zrodila se odlišným způsobem," vysvětlil už loni.

Podle volební komise dosáhla účast 66 procent, tedy nejvíce ze všech voleb, které se konaly od svržení diktatury Alfreda Stroessnera v roce 1989.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám