Hlavní obsah

Stařenky z Hollywoodu vraždily kvůli životním pojistkám

ČTK, aš, Novinky, Los Angeles Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Dvě na pohled milé křehké staré dámy byly odsouzeny ve středu v Los Angeles v případu vraždy dvou starších mužů, žijících na okraji společnosti. Starší 77 Helen Golayová byla odsouzena za vraždu a její dlouholetá přítelkyně Olga Rutterschmidtová za spolupachatelství. Cílem bylo získat životní pojistky po mrtvých, které vynesly 2,8 miliónu dolarů.

Článek

O výši trestu se ještě nerozhodlo, ale žádná se zřejmě už nedostane z vězení, i když jim trest smrti nehrozí, Golyová má dostat doživotí bez možnosti být propuštěna a její přítelkyně trest v délce 25 let.

Dámy nejednaly v afektu, ale zosnovaly rafinovaný plán. Zaměřily se na muže žijící na okraji společnosti, kteří neměli domov. Domnívaly se, že smrt takovýchto lidí nevzbudí velký zájem. Aby získaly peníze z životní pojistky, muselo vše vypadat jako nešťastná náhoda. Golayová proto v obou případech volila inscenovanou autonehodu.

V případě úmrtí 73letého Paula Vadose jí to dokonale vyšlo. Policie ani pojišťovna neměly nejmenší pochybnosti, že se muž, kterého si na dva roky nastěhovala k sobě, stal obětí autonehody, že ho srazil vůz, který po nehodě ujel.

Osudný druhý případ

V druhém případě, jehož obětí se stal před třemi lety padesátiletý Kenneth McDavid, už tak úspěšné nebyly. Bezpečnostní kamery zachytily, jak k místu nehody přijíždí stříbrný kombík. Někdo navíc použil kartu autoklubu, v němž byla Golayová, aby byl vůz odtažen z okolí místa činu. Na jeho podvozku se pak našly stopy DNA oběti.

Spojit se oba případy podařilo, protože McDavid měl podobně jako Vados uzavřenou vysokou životní pojistku na jména obou vykutálených stařenek, jedna byla vedena jako jeho snoubenka a druhá jako její sestřenice.

V roce 2006 byly obě dámy zadrženy. Ukázalo se, že bývalá agentka realitní kanceláře v Santa Monice Golayová a její maďarská kamarádka, které vlastnily kavárnu, se už několikrát střetly se zákonem. Většinou šlo o drobné prohřešky, ale také o falešná obvinění, která skončila u soudu.

Zločiny z chamtivosti

Porota shlédla rovněž tajně pořízený záznam obou zatčených v policejní cele, kdy Rutterschmidtová vyčítala Golayové, že vybrala peníze z 23 pojistek: "Je to tvá chyba... Byla jsi chamtivá."

"Nepotřebovaly peníze. Nebyly chudé, nestrádaly. Smetly ze své cesty muže, které si vyhlédly jako terč," uvedl v závěrečné řeči žalobce.

Obhajoba přiznala pojišťovací podvod, ale popírala vraždu. Dámy ani na videozáznamu nikdy nemluvily o vraždění. „Je podlé, co udělaly s pojistkami,“ uvedl obhájce Golayové. Dodal ale, že snahou bylo pomocí nemocním lidem bez domova, kteří by jinak mohli záhy zemřít. Obhájce Goalyvé navíc tvrdil, že Rutterschmidtová a dcera Golayvé Kercia, která měla s matkou špatné vztahy, se spikli proti Golayvé.

Případů mohlo být víc

Rutterschmidtové přitížilo, že u soudu svědčil Jimmi Covington, který také načas žil na ulici. Milá stařenka mu nabídla pomoc, byť ho viděla poprvé. Vzala ho do kanceláře a na hamburger . Chtěla od něj informace ryze osobního charakteru. Když jí je odmítal sdělit, křičela na něj, tak po týdnu odešel. To už obě ženy žádaly o sjednání životní pojistky pro Covingtona ve výši 800 000 dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám