Hlavní obsah

Clintonová má šanci vyhrát v Pennsylvanii, většina demokratů chce Obamu

– WASHINGTON

Senátorka Hillary Clintonová má šanci vyhrát v úterních primárkách v Pensylvánii. Podle průzkumů si před svým rivalem Barackem Obamou udržuje nejméně pětiprocentní náskok. Obama má však šanci vyhrát 6. května v primárkách v Indianě a Jižní Karolíně. Celonárodně má výrazně větší podporu demokratických voličů než jeho rivalka.

Článek

Podle v úterý zveřejněného průzkumu univerzity Quinnipiac by Clintonová v Pensylvánii získala polovinu hlasů a Obama 44 procent. Průzkum listu The Los Angeles Times připouští o něco menší rozdíl: Clintonové připisuje 46, zatímco Obamovi 41 procent. Ještě nedávno náskok Clintonové v tomto důležitém státě přesahoval deset procent.

Podle The Los Angeles Times vede Obama výrazně v Severní Karolíně (47 procent proti 34 procentům), kde se o jeho výhře nepochybuje. V Indianě má navrch pět procentních bodů, tam je však zatím situace nejasná, řada voličů se dosud nerozhodla. V těchto dvou státech se budou další primárky konat 6. května.

Situace Clintonové se komplikuje, McCaina by neporazila

Pokud si chce Clintonová udržet svoje prezidentské ambice, musí zvítězit s velkým náskokem v Pensylvánii i Indianě. Její situace je obtížná, na Obamu ztrácí 134 delgáty, má jich jen 1500. Tenčí se jí i náskok v superdelegátech. Na celém území USA má Obama podporu 51 procent demokratických voličů a v Clintonová jen 38, uvedl Zogbyho institut. V březnu byl rozdíl jen tři procentní body.

Pokud by se nyní konaly prezidentské volby, Obama by porazil svého republikánského rivala Johna McCaina podle průzkumu ABC o pět procentních bodů, Clintonová by s ním prohrála o tři. Podle Zogbyho institutu, citovaného Reuters, by Obama i McCain získali shodně 45 procent, McCain by Clintonovou porazil o pět procentních bodů. Obamovi by pomohlo, kdyby se do bojů zapojili nezávislí kandidáti Ralph Nader a Bob Barr, první by McCainovi ubral tři procentní body, druhý dva.

Do 3. června, tedy data posledních primárek, se bude konat ještě deset hlasování. Obama zatím zvítězil ve více státech než Clintonová, má více delegátů a hlasovalo pro něj víc voličů.

Obamu podpořil Springsteen

Obama získal další vlivnou osobnost, které se za něj postavil, Podpořil jej Bruce Springsteen. Vyplývá to ze Springsteenova dopisu přátelům, který umístil na své internetové stránce. Podle něj je Obama nejlepším kandidátem, který může odčinit "hrozivé škody posledních osmi let" způsobené za republikánské administrativy George Bushe. "Má hloubku, přemýšlivost a houževnatost na to, aby se stal příštím prezidentem," myslí si Springsteen. Mluví k Americe, o které jsem zpíval ve svých písních v posledních 35 letech " dodal.

Rocker se v roce 2004 zúčastnil hudebního turné Vote for Change, kde hrála řada umělců, kteří byli proti Bushově znovuzvolení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám