Hlavní obsah

Po testech léků umírali lidé na infarkt, firma to tajila

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Mezinárodní farmaceutická společnost vyrábějící prášky na tlumení bolesti léta před americkými úřady zatajovala výsledky klinických testů léků, po nichž mělo několik lidí srdeční infarkt. Tablety Vioxx od firmy Merck byly staženy z prodeje.

Foto: Profimedia.cz

Výsledky testů tablet volně upravovali zaměstanci společnosti Merck.

Článek

Soudem zveřejněné firemní dokumenty rovněž prokazují, že odborné články předních lékařů o účincích Vioxxu psali na objednávku jiní lidé, napsal deník The Guardian.

Nejvíce lidí zemřelo po podstoupení firemních testů, které měly zjistit, zda Vioxx - obvykle užívaný lidmi trpícími artrózou - může odvrátit onemocnění Alzheimerovou chorobou. V roce 2001 to bylo 34 lidí z 1069. Ve stejném roce zemřelo 12 lidí z 1078 při testech s placebem.

Zpráva společnosti z roku 2004 však hovoří o 13 úmrtích, která neměla souvislost s užíváním léků. Další zpráva datovaná o rok později svědčí o 32 úmrtích, přičemž 19 z nich se událo do dvou týdnů po ukončení testů.

Firma okolnosti posledně zmíněných úmrtí zatajila před úřady. Ty při kontrole navíc zjistily, že údaje vytvářeli zaměstnanci Mercku a nikoliv přední vědci, kteří se zaštiťovali autorstvím, někteří z nich za finanční odměnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám