Hlavní obsah

Erupce kolumbijské sopky vyhnala 15 000 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BOGOTA

Kolumbijská sopka Nevado del Huila v úterý ráno začala chrlit oblaka horkého popele, zeminy a kamení. Úřady vzápětí vyhlásily v oblasti stav ohrožení a evakuovaly zhruba 15 000 lidí žijících poblíž vulkánu. O žádných škodách či zraněných první zprávy nehovoří.

Foto: Profimedia.cz

Sopka chrlí dým

Článek

Lavina kamení a zeminy se sesunula z úbočí sopky až do údolí, kde zvedla hladinu řeky Páez. Vzedmutá voda smetla několik mostů. Erupce i drobné otřesy půdy, které ji doprovázejí, zvyšují nebezpečí tání ledovce na sopce. Úřady už vyzvaly obyvatele blízkého okolí podél říčních toků, aby se uchýlili do výše položených lokalit.

Nevado del Huila se tyčí do výšky 5631 metrů a je nejvyšším vrcholem kolumbijské části And. Několik století byla nečinná, první erupce byla zaznamenána v posledních dnech.

:. Sopka chrlí oblaka dýmu. foto: Profimedia

Zástupkyně ředitele seizmického institutu Martha Calvacheová místnímu rádiu Caracol řekla, že úřady nejsou schopny odhadnout rozsah erupce. Zatím prý vulkán chrlí popel. "Další typy materiálu, jako je láva, mohou následovat, ale přesnou situaci neznáme," uvedla Calvacheová.

:. Sopka Nevado del Huila chrlí oblaka dýmu.foto: Profimedia

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám