Hlavní obsah

Demokratičtí kandidáti sahají k pomluvám, více špíny vytahuje Clintonová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boj Hillary Clintonové a Baracka Obamy o nominaci do podzimních prezidentských voleb za Demokratickou stranu je mimořádně tvrdý a místy připomíná spíše střety kandidátů ze soupeřících stran. Vytahuje se jakákoli slabina soupeře a kandidáti sahají i k ranám pod pás.

Článek

Hillary Clintonová se oprávněně přirovnala k boxeru Rockymu, který se nikdy nevzdává, ovšem bojuje spíše jako jeho podlí soupeři - bez ohledu na pravidla.

„Když se zápas blíží ke konci, Rocky a já máme mnoho společného. Já to nikdy nezabalím, já se nikdy nevzdám. A to nedělá ani americký lid," řekla Clintonová na začátku dubna v době, kdy ztrácí na Obamu skoro 134 volitele, má jich jen 1500 z potřebných 2024. Obama, na jehož šance být nominován, by si před zahájení primárek vsadili jen hazardéři, ukázal svou sílu..

Clintonová se do svého soupeře pustila ještě před zahájením primárek. Vytýkala mu, že je politicky naivní a projevuje se to především jeho v pohledu na diplomacii.

Naostro souboj propukl po zahájení primárek. Ukázalo se, že Clintonová těžko zvládá porážky, přitom hned první volební shromáždění v Iowě vyhrál Obama.

Clintonová před prvními primárkami v New Hampshire napadla Obamu, že jeho názory nejsou jednotné. Obama na to reagoval slovy, že vždy byl „konzistentní“. Zastal se ho i další demokratický kandidát John Edwards, který později z nominačního boje odstoupil: „Neslyšel jsem tyto výpady od senátorky Clintonové, když byla v čele. Když teď není, slyšíme je.“

Hillary Clintonová při debatě v Connecticutu i plakalafoto: ČTK/AP

Jak tvrdý bude souboj, ukázala televizní debata demokratických kandidátů z 21. ledna. Clintonová byla po vítězství v New Hampshire a Nevadě na koni, útočila. Baracka Obamu označila za politického chameleóna, který mění názory. Vzala si ho na paškál kvůli válce v Iráku, proti níž se senátor vždy stavěl, zatímco Clintonová útok zpočátku obhajovala. Pět let po vypuknutí konfliktu svůj postoj hájila tím, že uvěřila Bílému domu, který tvrdil, že cílem útoku je návrat zbrojních inspektorů do země, aby zjistili, zda Saddám Husajn neaktivoval nějaký zbrojní program.

Clintonová zpochybnila Obamovo demokratické ledví, v jednom starším rozhovoru totiž označil republikánského prezidenta Ronalda Reagana za významného politika. Obama zas o Clintonové řekl, že udělá vše, aby byla zvolena.

Senátorka Hillary Clintonová se raduje z vítězství v dílčích primárkách.foto: Reuters/Gary Hershorn

Nebyly to však jediné výpady, pustila se do něj kvůli zdravotnímu pojištění. Podle ní mění názory na způsob, jak zajistit zdravotní péči. Clintonová chce, aby péče byla pro všechny, zatímco Obama zastává názor, že zdravotní pojištění by bylo povinné jen pro lidi do 25 let. Starší by se pak rozhodli, zda si jej chtějí dál platit nebo ne.

Obama se v diskusi pasoval do role tribuna chudých, když řekl, že jako mladý právník pomáhal nezaměstnaným v Chicagu, zatímco ona byla právničkou firmy Wal-Mart. Clintonová útok odrazila s tím, že především zastupoval vládce chicagského slumu a developera Tonyho Rezka, který čelil obviněním z podvodu a 3. března stanul před soudem.

Obama otáčí souboj

Volební superúterý 5. února souboj nerozhodlo. Pak ale přišla série 11 vítězství Obamy, během nichž 13. února předstihl Clintonovou, když vyhrál primárky ve Virginii, Marylandu a federálním distriktu Columbia.

Barack Obama je dobrý rétor.foto: Reuters/Tim Shaffer

Clintonová po porážkách vyměnila šéfku svého volebního týmu, novou se stala Maggie Williamsová. Pro své výpady si našla nová témata. Zaútočila na Obamu, že se v roce 2006 po úniku radioaktivity z jaderné elektrárny v Illinois postavil proti jaderné energetice. Podle ní zákon, který zablokuje výstavbu jaderných elektráren, nyní nechává potopit jadernou lobby.

Senátorka také kritizovala Obamu, že hraje dvojí hru v otázce severoamerické zóny volného obchodu NAFTA. Podle Clintonové Obama voličům v Ohiu sliboval, že se postaví proti zóně. Jeho ekonomický poradce Astan Goolsbee přitom sdělil kanadské vládě, že jde jen o předvolební rétoriku, která nebude mít dopad na reálnou politiku.

Obama se snažil dopad zmírnit tím, že nešlo o oficiální schůzku a oba se bavili nezávazně při procházce kolem jezera. Podle Clintonové to však opět ukazovalo, že Obama jinak mluví a jinak jedná. NAFTA se však obrátila i proti ní, když musel za začátku dubna odejít hlavní stratég kampaně Marc Penn. Jím vedená PR agentura měla lobovat pro kolumbijskou vládu, aby Kongres schválil dohodu o volném obchodu mezi Kolumbií a USA

Podpásové útoky - monstra, Starr a rasa

Útoky se dostávaly do osobní roviny. Na konci února server Drugde Report zveřejnil fotku Obamy v tradičním africkém oděvu s tím, že ji šíří tábor Hillary Clintonové. Obamův tým obvinil soupeřku, že chce poškodit senátora, protože fotografie Obamy v tradičním oděvu může vyvolat strach u voličů. "Jestli kampaň Baracka Obamy chce naznačit, že jeho snímek v tradičním somálském rouchu má rozvracečský charakter, pak by se měli stydět," glosovala ale celou věc šéfka týmu Hillary Clintonové Maggie Williamsová.

Obama v tradičním africkém oděvufoto: ČTK/AP

Servítky si však nebrala ani druhá strana, na konci prvního březnového týdne Obamova poradkyně Samatha Powerová označila Clintonovou za "monstrum", které by se snížilo k čemukoli, aby získalo nominaci. Powerová musela odejít z týmu Obamy.

Jazyk na uzdě však nedržela ani Geraldine Ferrarová, která zajišťovala finanční stránku kampaně Hillary Clintonové. Musela odstoupit 12. března, když uvedla, že Obama se dostal tak daleko díky tomu, že je černoch.

V době ostrých slovních přestřelek, kdy po vítězství Clintonové v Ohiu a Texasu její volební tým uvedl, že černošský senátor prohrál, neboť "voliči měli pochyby o jeho schopnosti být nejvyšším velitelem a řešit ekonomické záležitosti", senátorka paradoxně nabídla Obamovi místo viceprezidenta.

Obama 10. března tuto nabídku odmítl i s narážkou na kritiku svých slabých předpokladů pro post šéfa armády: „Nevím, proč někdo, kdo je na druhém místě, nabízí post viceprezidenta někomu, kdo je první. Neusiluji o to být viceprezidentem, usiluji o post prezidenta Spojených států amerických, o post vrchního velitele.“

Obama současně uvedl, že bude ke Clintonové kritičtější. Mluvčí bývalé první dámy Howard Wolfson okamžitě přirovnal Obamu ke Kennethu Starrovi, který koncem 90. let vyšetřoval bývalého prezidenta Billa Clintona a umožnil podat na něj ústavní žalobu. "Nemyslím, že napodobování Kena Starra je cestou jak vyhrát demokratické primárky. Ale možná bude tato teorie ještě prověřena," dodal Wolfson.

Zahraničněpolitické lži senátorky a Obamův pastor

Ve snaze ukázat své kvality političky Hillary Clintonová začala lhát. Na konci března líčila, jak před 12 lety coby první dáma přiletěla do bosenské Tuzly a přistávala za střelby. "Pamatuji si, jak jsme přistávali pod palbou snajperů. Na letišti mělo být něco jako uvítací ceremonie, ale místo toho jsme utíkali s přikrčenými hlavami do aut, abychom se dostali na naši základnu,“ prohlásila. Televize CBS však promítla celé uvítání na opevněné základně USA v Tuzle, kde Clintonovou a její dceru Chelsea na ploše v kruhu ochranky vítá bosenské děvčátko.

Nebylo to poprvé, ještě před zahájením primárek zveličovala svou roli při řešení konfliktu v Severním Irsku. Podle irského premiéra Bertieho Aherna neseděla ani u jednacího stolu.

Obama se zase musel vyrovnat se skandálem okolo pastora Jeromiaha Wrighta, který opakovaně kázal, že Amerika je rasově rozdělenou zemí a AIDS je rafinovanou pomstou bílých na černých. Obama se těžko mohl zříci kazatele, k jehož farnosti patřil dvacet let, i když svou kampaň založil na tom, že "neexistuje černá Amerika, nebo bílá Amerika, ale Spojené státy americké". Pastor ho oddával a křtil obě jeho dcery a tak musel Obama vyjít s barvou ven, od jeho výroků se distancoval: „Výroky nebyly jen kontroverzní. Vytvořily zcela falešný obraz této země.“ Připustil však, že rasové problémy přetrvávají. USA si podle něj nemohou dovolit ignorovat rasové problémy.

Poslední z výroků, kterého se bude snažit kampaň Clintonové využít ve svůj prospěch, pronesl Obama koncem minulého týdne na adresu voličů malých měst amerického Středozápadu. „Jsou zahořklí, drží se svých zbraní, náboženství či antipatií k lidem, kteří nejsou jako oni, nebo živí protiimigrantský a protiobchodní sentiment k ospravedlnění svých frustrací,“ řekl Obama. Clintonová reagovala, že ji oponentova slova zaskočila. „Ty poznámky jsou elitářské a přestřelené,“ řekla.

Reklama

Výběr článků

Načítám