Hlavní obsah

O technikách mučení rozhodovali i Riceová a Cheney

WASHINGTON

O sporných metodách výslechů teroristů včetně uplatnění kontroverzního waterboardingu označovaného za mučení rozhodovali v letech 2001 až 2004 hlavní poradci prezidenta Bushe. Byla mezi nimi i současná ministryně zahraničí Condoleezza Riceová a viceprezident Dick Cheney. Na schůzkách probírali i detaily techniky výslechů, uvedla ve čtvrtek televize ABC.

Článek

Poradci souhlasili s uplatněním tvrdších technik včetně waterboardingu, u kterého má vyslýchaný pocit, že se topí. Dále řešili také odepírání spánku, ale navíc na desítkách schůzek v Bílém domě probírali způsoby, jak tyto „rozšířené techniky výslechů“ uplatňovat a kombinovat, aby bylo dosaženo maximálního efektu.

Rozhodovali o nich členové výboru Národní bezpečnostní rady, kteří radili Bushovi ohledně bezpečnostních otázek. V té době byli v radě mimo jiné nynější ministryně zahraničí a tehdejší poradkyně pro národní bezpečnost Condoleezza Riceová, viceprezident Richard Cheney, tehdejší ministři obrany, zahraničí a spravedlnosti Donald Rumsfeld, Colin Powell a John Ashcroft i ředitel CIA George Tenet.

Do detailů se šlo na žádost CIA, jejíž agenti se obávali, aby nepřekročili rámec povolených technik. Když se rozvířil skandál kolem tvrdých technik výslechů včetně waterboardingu, Tenet se hájil: "Byly schválené. Podle ministra spravedlnosti USA byly legální.“

Členové rady zprávu nekomentovali. Mluvčí Teneta, Rumsfleda a Powella se odmítli k tématu vyjádřit. Powell pouze sdělil, že se konaly “stovky schůzek“, na nichž se probíralo mnoho různých témat a že „on nemá právo hovořit o soukromých schůzkách“. Bílý dům odmítl komentovat i účast Riceové a Cheneyho.

Ashcroft prý měl ke schůzkám výhrady, i když tvrdé metody výslechu podporoval. Špičkoví poradci se podle něj neměli zabývat detaily výslechů. "Proč o tom mluvíme v Bílém domě? Dějiny to nebudou hodnotit kladně," varoval podle jistého vysokého představitele někdejší ministr spravedlnosti.

Tvrdé výslechy přinesly výsledky

Waterboarding byl poprvé použit při výslechu operativce al-Kajdy abú Zubajdy, který byl dopaden na jaře 2002 v pákistánském Fajzalabádu. Když se vyléčil ze střelných ran utržených při svém zadržení, odmítal spolupracovat. Bezpečnostní rada proto přišla s plánem přitvrdit metody výslechu. Na základě jeho výpovědi získané při použití waterboardingu se podařilo dopadnout další dva vysoké představitele teroristické sítě Chálida šejka Mohammeda a Ramzího Šibha.

Diskuse kolem kontroverzních metod výslechů v rámci boje proti terorismu trvá léta. Letos v únoru američtí zákonodárci schválili zákon, kterým chtěli vymezit pro CIA devatenáct jasně definovaných technik výslechu. Vedle waterboardingu výslovně zakazuje například elektrické šoky, používání psů či předstíranou popravu. Bush jej vetoval. USA přitom byly kritizovány i za porušování Ženevských konvencí o zacházení se zajatci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám