Hlavní obsah

Francie odvolala zdravotní misi na pomoc Bétancourtové

Právo, DPA, nek
PAŘÍŽ

Francie odvolala ve středu z Kolumbie svůj zdravotnický tým, který měl poskytnout pomoc tamní bývalé prezidentské kandidátce Ingrid Bétancourtové (46) zadržované už šest let ultralevicovými povstalci (FARC) v džungli. Bétancourtová, která má i francouzské občanství, je prý vážně nemocná.

Článek

Skupina zdravotníků přiletěla minulý týden do Bogoty z pověření prezidenta Nicolase Sarkozyho, který si osvobození Bétancourtové stanovil jako jednu ze svých priorit. Představitelé FARC však v úterý zveřejnili na internetu prohlášení, v němž sdělili, že kontakt se zajatkyní neumožní. Francouzská mise je prý „nevhodná“, protože není předmětem žádné širší dohody.

Sarkozy se nechal slyšet, že je neúspěchem mise „velmi zklamán“, a pařížské ministerstvo zahraničí odmítavý postoj FARC označilo za „těžkou politickou chybu a lidskou tragédii“.

Jeden z vůdců FARC, která je největší a nejstarší kolumbijskou povstaleckou organizací, Rodrigo Granda už den po zahájení mise propuštění Bétancourtové odmítl. „Osoby zadržované v našich táborech budou osvobozeny jedině v rámci výměny za naše zajaté příslušníky,“ zdůraznil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám