Hlavní obsah

V americké nemocnici v jednom okamžiku transplantovali šest ledvin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BALTIMORE

Šesti pacientům současně transplantovali ledviny lékaři univerzitní nemocnice v americkém Baltimoru. O úspěšné sobotní operaci informovalo v úterý večer vedení nemocnice Johnse Hopkinse.

Článek

Náročné desetihodinové operace proběhly v sobotu. Do nemocnice přišel dárce, který se rozhodl věnovat jednu ledvinu komukoli ze šesti pacientů, kdo by byl vhodným příjemcem. Pro zbylých pět nemocných se našli dárci v registru. Nemocnice pak operace provedla současně. Transplantace provádělo devět chirurgických týmů.

Operováno tak bylo nejen šest příjemců, ale i půltucet dárců. Mezi nimi byl i bratr šéfa kanceláře amerického prezidenta Randy Bolten, který se neukázal jako vhodný dárce ledviny pro svou ženu. Ledvinu ale dal někomu jinému.

"Všem dvanácti se daří skvěle, šest ledvin pracuje dobře," komentoval pooperační situaci Robert Montgomery, ředitel transplantačního týmu baltimorské nemocnice.

Nynější úspěšná šestinásobná transplantace ledvin se uskutečnila dva roky poté, co v téže nemocnici v roce 2006 novou ledvinu dostalo pět pacientů naráz. Předtím už nemocnice provedla několik transplantací pro tři pacienty současně. Vzácné jsou přitom i dvě současně probíhající transplantace.

Chirurgové chtějí transplantovat především ledviny od žijících dárců

Provedení vícenásobných transplantací umožňuje baltimorské klinice tamní systém pro hledání vhodných žijících dárců. Do něho se zařazují nejen tzv. altruističtí dárci, kteří jsou ochotni věnovat ledvinu komukoli, ale také lidé, kteří chtěli orgán darovat někomu blízkému, ale nakonec se ukázalo, že jejich ledvina není pro něj vhodná.

Montgomery se snaží rozšířit zejména systém altruistických dárců, protože transplantace orgánů od žijících dárců mají větší naději na úspěch. Většina transplantovaných ledvin pochází od mrtvých dárců.

V USA bylo od roku 1988 transplantováno přes 252 000 ledvin, 87 000 bylo od žijících dárců. Jen 301krát se konaly dvě transplantace současně. Na ledvinu čeká 75 000 lidí, loni 4352 osob zemřelo, protože se nedočkali včas vhodného náhradního orgánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám