Hlavní obsah

Důchodce pašoval v Peru drogy

Novinky, El Comercio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIMA
Aktualizováno

Na letišti v peruánské hlavním městě Lima byl ve středu zadržen 68letý muž, který chtěl do španělské Valencie propašovat 3,8 kilogramu kokainu. Původní informace agentury EFE, že se jedná o Čecha popřely peruánské úřady. Novinkám to potvrdilo české ministerstvo zahraničních věcí.

Foto: Profimedia.cz

Nápis na peruánském letišti v Limě, který varuje před pašování drog.

Článek

"Informace agentury EFE byly mylné. Zdá se, že aktuální případ spetla s nějakým starším, který se týkal českých občanů," řekl Novinkám Jan Beneš z tiskového odboru ministerstva.

Muž, který se podle EFE jmenuje Jamette Rohie, schovával kokain ve falešném dnu svého kufru. Zadržela jej protidrogová jednotka Dirandro na mezinárodním letišti v Limě. Po zatčení vypověděl, že dostal příkaz zavazadlo převézt do Valencie, ale neměl tušení, co se v kufru skrývá. Za splnění úkolu měl prý slíbenou odměnu ve výši 3000 dolarů (asi 50 000 Kč).

V Latinské Americe bylo za poslední dva roky zadrženo přes deset českých občanů, kteří se odtamtud pokoušeli pašovat drogy. Většinou z Peru, ale také z Kolumbie, Argentiny nebo Brazílie.

Před rokem v dubnu policie na letišti v Limě zatkla devatenáctiletého Čecha, který chtěl do Madridu převézt 3,3 kilogramu kokainu.

Případů přibývá navzdory varovné kampani ministerstva zahraničí. Lidé se většinou stávají oběťmi organizovaných skupin, které najímají pro transport omamných látek kurýry. Slibují jim desetitisícové odměny. Většinou se zaměřují na mladé lidi bez zkušeností, s nižším vzděláním a z menších měst nebo vesnic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám