Hlavní obsah

Kolumbijští povstalci odmítli pomoc pro unesenou Betancourtovou

BOGOTA

Kolumbijská levicová guerillová skupina FARC (Revoluční ozbrojené síly Kolumbie) odmítla nabídku Francie vyslat urgentní lékařskou pomoc pro Ingrid Betancourtovou, kterou rebelové zadržují už šest let. Francouzka, která kandidovala do čela Kolumbie, je vážně nemocná.

Foto: Profimedia.cz

Ingrid Betancourtová

Článek

Guerillová organizace FARC označila misi za neakceptovatelnou a podmínila ji vzájemnou dohodou. „Francouzská zdravotní mise není akceptovatelná, jestliže není výsledkem předchozí dohody,“ uvedla skupina FARC ve vyjádření zveřejněném na internetu. Krok vysvětlila slovy: „Nejednáme pod tlakem vydírání nebo tlakem mediální kampaně“.

Misi vyslal francouzský prezident Nicolas Sarkozy poté, co by zveřejněny zprávy, že je šestačtyřicetiletá Betancourtová vážně nemocná. Unesena byla před šesti lety, když kandidovala na kolumbijského prezidenta. Od té doby je v džungli.

Současně skupina FARC vyzvala, aby kolumbijská vláda vytvořila demilitarizovanou zónu, ve které by mohli být rukojmí vyměněni za vězněné bojovníky FARC. Organizace chce vyměnit 39 prominentních rukojmí za 500 svých vězněných členů, ale kolumbijský prezident Alvaro Uribe to odmítá. Slíbal však, že skončí vojenské operace proti FARC v oblasti, kde jsou rukojmí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám