Hlavní obsah

V USA zveřejněno memorandum, které ospravedlňuje mučení

Novinky, CNN, BBC, rei, The Washington Post

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americká vláda zveřejnila memorandum ministerstva spravedlnosti určené Pentagonu z března 2003, které ospravedlňuje tvrdé vyšetřovací techniky osob podezřelých z terorismu. Na vojenské vyšetřovatele se nevztahuje federální ani mezinárodní právo zakazující například fyzické útoky, píše se v něm.

Foto: U.S. Department of Defense, Reuters

Věznice Guantánamo

Článek

Ačkoliv se o existenci memoranda dlouho vědělo, zveřejněno bylo teprve po žalobě Unie amerických občanských svobod. V 81stránkovém dokumentu se ospravedlňuje nejen lehčí forma bití a odpírání spánku, ale mimo jiné také užívání omamných látek, které nemají na změnu psychiky „extrémní vliv“.

Tyto praktiky nejsou postižitelné z hlediska mezinárodního či federálního práva, nad nímž stojí pravomoci prezidenta George Bushe v době boje proti terorismu.

„Jestliže by vládní obhájce během výslechu poškodil nepřátelského bojovníka způsobem, že by se mohlo jednat o přestoupení trestního zákazu, učinil by tak proto, aby zabránil příštím útokům na Spojené státy teroristickou sítí Al-Kajda. Nevyhnutelnost sebeobrany může poskytnout oprávnění k vyvázání se z trestních závazků."

Dokument definuje mučení jako souhrn různých praktik a tvrdí, že dokud není zlovolným záměrem vyšetřovatele mučit, nemůže být trestně stíhán. „Tento standard dovoluje jistý fyzický kontakt. Uštědření políčku či facky by s tímto standardem nebylo v rozporu,“ píše se v memorandu.

Americká vláda od pravidel definovaných dokumentem oficiálně upustila devět měsíců po jeho sepsáním zaměstnancem ministerstva Johnem C. Yooem. Manuál vydaný v roce 2006 zakázal mnohé z tvrdých vyšetřovacích metod. Přesto platí praxe některých kontroverzních agresivních praktik, jako například simulování topení vyslýchané osoby. Zákon, který agentům CIA nařizoval od těchto metod upustit, nedávno prezident Bush vetoval.

Zveřejněné memorandum je podobné tomu, které Yoo napsal v srpnu 2002 a jež definovalo nelegální mučení. Také od toho dokumentu se později americké úřady distancovaly.

Kontroverzní techniky, které vyšetřovatelé používali

- Vězeň je přivázán k desce s nohama nahoře a zavázanou hlavou. Vyšetřovatelé mu na hlavu lijí vodu. Cílem je vytvořit strach z pocitu topení se.

- Subjekt je nucen nahý stát ve vodě v chladné, nikoliv ale mrazivé cele.

- Vězeň stojí 40 hodin a déle. Pohyb omezují řetězy u jeho nohou připevněné k podlaze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám