Hlavní obsah

Argentince rozděluje postoj ke zvýšení exportních cel

Právo, BBC, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUENOS AIRES

Desetitisícová demonstrace na podporu argentinské prezidentky Cristiny Fernándezové - Kirchnerové zaplnila v úterý centrum metropole Buenos Aires. Podobnou manifestaci však město zažilo před týdnem, tehdy ale Argentinci prezidentku za její ekonomickou politiku kritizovali.

Článek

Spor v zemi se vede o protiexportní poplatky, jejichž zavedením chce prezidentka snížit vývoz sóji, pšenice a masa a stlačit tak rychle rostoucí ceny na domácím trhu. Argentinští farmáři totiž využívají silné mezinárodní poptávky a vysokých světových cen a své zboží raději exportují než prodávají doma; zemi navíc podle vlády hrozí monokulturizace zemědělství. Před třemi týdny vstoupili farmáři do stávky a zablokovali většinu silnic v zemi, takže ve městech se již projevuje nedostatek potravin.

„Přestaňte už ubližovat lidem, zrušte blokády silnic, ať si Argentinci mohou koupit jídlo,“ vyzvala Fernándezová stávkující zemědělce.

Jde o nejtvrdší střet v zemi od přelomu roku, kdy Fernándezová v nejvyšší funkci vystřídala svého manžela Héctora Kirschnera. Argentina je předním světovým producentem sóji (včetně geneticky modifikované), hovězího masa a pšenice. Podle vládních ekonomů by sice mohla na momentální konjunktuře vydělat, ale možné dopady rizika, že zlikviduje další zemědělsko-potravinová odvětví a stane se závislá na exportu několika komodit, je příliš vysoké.

Reklama

Výběr článků

Načítám