Hlavní obsah

V Kalifornii vypukla druhá zlatá horečka

Právo, roš

Lidé odcházejí ze zaměstnání, kupují si licence a s vidinou zbohatnutí míří do největšího kalifornského naleziště zlata známého jako Zlatý pás, 320 kilometrů dlouhého území mezi dálnicí číslo 49 a pohoří Sierra Nevada. V Kalifornii vypukla po 160 letech druhá zlatá horečka poté, co se ceny žlutého kovu začaly šplhat strmě vzhůru.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Je to druhá velká kalifornská zlatá horečka. Volá nám spousta lidí, kteří odcházejí ze zaměstnání a hledají zlato jako hlavní job,“ citoval list Financial Times Rogera Haskinse z kalifornského Úřadu pozemkové správy. „Poptávka převyšuje nabídku,“ dodal s tím, že „zlato se stalo útočištěm, protože je spekulativní. Lidé je kupují jako pojistku pro budoucnost“.

Cena trojské unce zlata (31,1 gramů) se v březnu vyhoupla dokonce přes hranici jednoho tisíce dolarů (16 tis. Kč). Například v roce 1980 stála 785 dolarů (12 560 Kč). V Kalifornii vzrostla i komerční těžba a pozemkový úřad v prvním letošním čtvrtletí registroval 2 274 žádostí v porovnání se 132 ve stejném období před rokem.

Ve Zlatém pásu nazývaném rovněž Motherlode (Matka zlatých žil) je podle odhadů vytěženo jen pět až deset procent zlata. „Je ho tam pro ty lidi ještě požehnaně,“ tvrdí Haskins. Surové zlato má přitom až o 30 procent vyšší cenu, než okamžitá cena vykoupených výrobků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám