Hlavní obsah

Kanaďané zahájili další kolo masakrování tuleňů

V Kanadě začalo v závěru minulého týdne sezóna lovu tuleňů, který pravidelně vyvolává rozhořčené reakce ochránců zvířat. Do zátoky svatého Vavřince u východních břehů Kanady vyjelo několik lodí s lovci, kteří mají letos dovoleno zabít celkem 275 000 tuleňů, tedy o pět tisíc více než loni.

Článek

Ochránci zvířat krutý způsob zabíjení tuleňů odsuzují, protože lovci v zájmu zachování neporušenosti kožešiny často zvířata nestřílejí, ale ubíjejí palicemi. Lovci, ale i kanadští politikové však obvinění odmítají.

Podle nich je lov tuleňů a následný prodej kožešin a tuleního oleje klíčovým odvětvím kanadské ekonomiky a kromě toho pomáhá udržovat populaci těchto zvířat na přijatelné úrovni.

Letos se budou muset lovci povinně řídit novým nařízením a před stažením zvířat znovu zkontrolovat, zda jsou skutečně mrtvá. Podle ochránců se tím ale nic podstatného nezmění.

"Bohužel si myslím, že letošní lov bude v Kanadě 'obchod jako obvykle'. Neočekávám žádná zlepšení co se týče způsobu, kterým se zvířata zabíjí, či toho, jak se na lov dohlíží," řekla Sheryl Finková z nadace pro ochranu zvířecích druhů International Fund for Animal Welfare (IFAW).

Populaci tuleňů kanadské úřady počítaly naposledy v roce 2004, tehdy bylo zvířat 5,9 miliónu.

Letošní loveckou sezónu v zátoce svatého Vavřince poznamenalo sobotní potopení jedné z lodí. Tři lidé při nehodě zahynuli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám