Hlavní obsah

Castro Kubáncům zrušil další zákaz, už se mohou ubytovat v hotelu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAVANA

Kubánci se dočkali dalšího uvolnění přísných ekonomických restrikcí, když jim nový vůdce Raúl Castro povolil ubytovávat se v hotelích, které byly dosud vyhrazeny jen pro cizince. Teprve nedávno se přitom obyvatelům ostrova svobody dostalo povolení vlastnit mobilní telefony nebo volně nakupovat počítače.

Článek

Pobyt v hotelích, které byly až dosud vyhrazeny jen pro zahraniční turisty, Kubáncům povoluje vládní instrukce, jejíž existenci o víkendu potvrdili recepční hlavních havanských hotelů.

"Ano, dostali jsme takovou instrukci a nyní je v platnosti," řekl agentuře AFP recepční hotelu Copacabana v Havaně. Potvrdili to i recepční v hotelu Riviera a také v prestižním hotelu Nacional v Havaně.

Kubánci budou muset v těchto hotelích za ubytování platit v devizách - v tzv. konvertibilním pesu - stejné ceny, jako platí cizinci.

Fidelův bratr slibuje zmírnit zákazy

Nejnovější opatření má spíše symbolický charakter. Raúl Castro nedávno povolil volný prodej počítačů a dovolil Kubáncům vlastnit mobilní telefony.

Raúl Castro, který byl do čela státu zvolen koncem února poté, co se jeho jednaosmdesátiletý bratr Fidel kvůli špatnému zdravotnímu stavu vzdal dalšího mandátu, při nástupu do funkce slíbil sérii opatření, jež by měla alespoň trochu zmírnit dosud strohý administrativní ekonomický systém.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám