Hlavní obsah

Kolumbie obrátila, je ochotna vyměnit vězněné povstalce za Betancourtovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BOGOTA

Kolumbie přišla ve čtvrtek s překvapivým návrhem vyměnit vězněné levicové povstalce z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) za francouzskou rukojmí Ingrid Betancourtovou a další rukojmí, které drží už několik let FARC. Kolumbie přitom letos zvolila tvrdý postup proti FARC. O výměně začala uvažovat poté, co bylo zveřejněné, že Betancourtová je nemocná.

Foto: Vincent Kessler , Reuters

Členka Evropského parlamentu s plakátem vyzývajícím k propuštění Betancourtové.

Článek

Nabídku na výměnu podporuje i kolumbijský prezident. Betancourtová trpí žloutenkou typu B a kožní chorobou. Podle Kolumbie jde o ryze humanitární nabídku a podmiňuje ji tím, že propuštění členové FARC se nezapojí do bojů.

Ještě ve středu v noci kolumbijské úřady zveřejnily, že zadržely 30 kilogramů uranu, který měli povstalci a opět zopakovaly, že FARC plánovala útok špinavou bombou. Nabídka na výměnu vězňů za rukojmí proto představuje překvapivý obrat.

Betancourtovou zadržuje FARC už od roku 2004. Zajata byla během předvolební kampaně. Kandidovala na prezidenta, má nejen francouzské, ale i kolumbijské občanství.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám