Hlavní obsah

Kolumbijským levicovým povstalcům zabavili uran

ČTK, BBC, aš, Novinky, Los Angeles Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BOGOTA

Přes třicet kilogramů ochuzeného uranu bylo podle středečního sdělení kolumbijského ministerstva obrany zabaveno kolumbijským levicovým povstalcům z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC). Ministerstvo organizaci opět obvinilo, že se pokouší spáchat útok „špinavou jadernou bombou“, která zamoří oblast radioaktivním materiálem.

Foto: Reuters

Experti kolumbijské armády se zapaveným uranem.

Článek

Uran byl ve středu objeven ve venkovské oblasti Pasquilla ve vesnici Cajica na jižním okraji metropole Bogoty, která je považována za jednu z bašt FARC

Uran byl ve středu objeven ve venkovské oblasti Pasquilla ve vesnici Cajica na jižním okraji metropole Bogoty, která je považována za jednu z bašt FARC

Uran byl ve středu objeven ve venkovské oblasti Pasquilla ve vesnici Cajica na jižním okraji metropole Bogoty, která je považována za jednu z bašt FARC Uran byl zajištěn týden poté, co jeho vzorky donesli kolumbijským úřadům dva bývalí členové FARC.

Uran byl ve středu objeven ve venkovské oblasti Pasquilla ve vesnici Cajica na jižním okraji metropole Bogoty, která je považována za jednu z bašt FARC Uran byl zajištěn týden poté, co jeho vzorky donesli kolumbijským úřadům dva bývalí členové FARC.

Zatím však není zcela přesně jasné, k čemu byl ochuzený uran určen. Analytik Pablo Casas uvedl i jinou variantu, než vládní tvrzení, že povstalci chtěli vyrobit špinavou bombu. "Zdá se, že jde o součást operace povstalců, kteří se tak pokoušeli získat peníze na černém trhu," sdělil Casas a dodal: „,Může to přivést FARC do vysoké kategorie teroristických transakcí na černém trhu." Jde o první případ, kdy se v guerillové válce trvající přes čtyři desetiletí vyskytl radioaktivní materiál.“

Ochuzený uran je mnohem méně radioaktivní než přírodní. Je v něm sníženo množství radioaktivního izotopu uranu 235, použité při obohacování uranu. Obohacený uran se užívá v jaderných reaktorech a zbraních. Ochuzený se kvůli své hmotnosti využívá jako zátěž v podkaliberní pritankové munici.

Rozpory ohledně plánů na špinavou bombu

O plánech FARC zaútočit pomocí špinavé bomby informovala kolumbijská vláda krátce poté, co 1. března při výpadu na ekvádorské území zabila 17 příslušníků FARC včetně jejího druhého nejvyššího velitele Raúla Reyese.

Akce vyvolala velké napětí v oblasti, Venezuela i Ekvádor přesunuly své vojáky k hranicím s Kolumbií a načas vypověděly diplomatické styky.

:. Ekvádorský voják střeží tábor FARC, na který zaútočila kolumbijská armáda.foto: Reuters/Guillermo Granja

Kolumbie tehdy uvedla, že Reyesově počítači zjistila informace, že se FARC snaží získat uran pro výrobu špinavé bomby. I nyní kolumbijský vrchní velitel Freddy Padilla dal do souvislosti nález uranu s údajnými Reyesovými plány, i když ministerstvo obrany uvedlo, že nález uranu nesouvisel s daty v počítači.

Západní odborníci navíc pochybují, že se FARC chtějí vyrobit špinavou bombu a přiklánějí se k názoru, že zmínky o ní jsou jen kolumbijskou propagandou, která měla zmírnit negativní reakci na útok na Reyese.

Vyvrácená obvinění

Styky Reyese s vysokými představiteli Ekvádoru se nepotvrdily. Měl je dokládat snímek z počítače, kde byl Reyes ekvádorským ministrem vnitra Gustavem Larreou. Na obrázku ale nebyl Larrea.

Snímek setkání Reyese (vpravo)s mužem vydávaným za ekvádorského ministra vnitra Larreufoto: Reuters/Guillermo Granja

I venezuelský prezident Hugo Chávez popřel, že by poskytl FARC 300 miliónů, jak ho obviňovala Kolumbie, které ho chtěla na základě toho poslat před mezinárodní trestní tribunál pro válečné zločiny.

Skutečný Gustavo Larreafoto: ČTK/AP

Napětí mezi Ekvádorem a Kolumbií přetrvává. Kolumbie v úterý obvinila Ekvádor, že z jeho území podnikají příslušníci FARC útoky na kolumbijské zemědělce. Kolumbijský ministr zahraničí Fernando Araujo vyzval Ekvádor, aby zajistila spoelečné hranice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám