Hlavní obsah

Starosta Detroitu obviněn za lhaní kolem své nevěry

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DETROIT

Neuběhl ani měsíc a Amerika má další – tentokrát staronový – sexuální skandál veřejného činitele. Je jím demokratický starosta Detroitu Kwame Kilpatrick (37). V pondělí byl obviněn z křivého svědectví a dalších sedmi zločinů poté, co loni před soudem tvrdil, že neměl milostný vztah se svou spolupracovnicí.

Foto: Rebecca Cook , Reuters

Kwame Kilpatrick

Článek

Vyšetřování začalo v lednu poté, co list Detroit Free Press zveřejnil výňatky ze 14 tisíc textových zpráv zaslaných či přijatých v letech 2002–3 pagerem starostovy sekretářky Christine Beattyové, která byla kvůli lhaní pod přísahou rovněž obviněna.

„Celý den jsem snil mít tě tři dny jen pro sebe. Odpočívali bychom, smáli se, povídali, spali a milovali se,“ měl například starosta napsat v textovce 16. října 2002.

Soud loni zkoumal žalobu podanou dvěma policisty. Tvrdili, že byli vyhozeni, protože vyšetřovali informaci, že starosta využíval ochranku, aby kryl své nevěry. Detroit nakonec přistoupil na to, že zaplatí policistům odškodné 8,4 mil. dolarů (139 mil. Kč).

Kilpatrick souhlasil s vyrovnáním ve snaze zabránit zveřejnění textových zpráv. Je ženatý a má tři děti. Beattyová je vdaná a má dvě děti. Křivá přísaha jim může vynést až 15 let vězení.

Počátkem měsíce smetl sexuální skandál guvernéra státu New York Eliota Spitzera. Provalilo se, že využíval služeb prostitutek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám