Hlavní obsah

Údaje Clintonové a Obamy si prohlíželi nepovolaní vládní úředníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Údaje z žádostí o cestovní pasy demokratických kandidátů na prezidenta Spojených států Baracka Obamy a Hillary Clintonové si na ministerstvu zahraničí USA prohlíželi nepovolaní lidé. Obamův pas měli neoprávněně k dispozici tři lidé. Ten se proti tomu ohradil. Rezortní ministryně Condoleezza Riceová se za to omluvila. Hillary Clintonová poté řekla, že i její pas si prohlíželi nepovolaní lidé.

Článek

Clintonové kancelář potvrdila, že Riceové o záležitosti už s Clintonovou mluvila. Bližší podrobnosti nejsou známy.

Nestandardní postup v případě Obamy přiznalo ministerstvo ve čtvrtek a Riceové se za to v pátek senátorovi z Illinois omluvila. K Obamovým materiálům se podle úřadu dostali tři zaměstnanci soukromé firmy, jejíž služeb ministerstvo zahraničí využívá. Dva z nich přišli o místo, třetí byl pokárán. Ke třem nahlédnutím do Obamových záznamů mělo dojít v lednu, únoru a březnu.

Mluvčí Obamovy kampaně incident označil za vážné narušení soukromí a vyzval k prošetření události.

Riceová slíbila, že nařídila interní vyšetřování ve svém úřadu ve spolupráci s ministrem spravedlnosti. "Řekla jsem mu (Obamovi), že mě to mrzí. Dále jsem mu řekla, že by mě také velmi rozhněvalo, kdyby se někdo nepovolaný díval do mého spisu k pasu. Proto se budu tímto případem osobně dále osobně zabývat. Vše nás to velmi znepokojuje," zdůraznila ministryně.

S podobnými průniky do tajných dokumentů veřejných činitelů mají USA své zkušenosti. Například během prezidentské kampaně v roce 1992 prohledali na ministerstvu zahraničí úředníci George Bushe staršího složky týkající se tehdejšího demokratického prezidentského kandidáta Billa Clintona. Po třech letech vyšetřování došla nezávislá komise k názoru, že nešlo o trestný čin.

Žádosti o pas

Spisy se žádostí obyvatel o vystavení pasu obsahují nejen osobní údaje žadatelů, ale i jejich číslo sociální pojistky, které banky používají při udělování například úvěrů. Formulář také obsahuje seznam zemí, které žadatel hodlá navštívit, a termín první plánované cesty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám