Hlavní obsah

V USA odhalili mezinárodní síť padělatelů a překupníků obrazů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHICAGO

Ve Spojených státech byla odhalena mezinárodní síť padělatelů a překupníků děl světoznámých mistrů. Zatčeni již byli čtyři Američané a tři Evropané. Oznámily to ve středu úřady v Chicagu.

Foto: Profimedia.cz

Chicagské úřady potvrdily zatčení sedmi lidí.

Článek

Síť podle vyšetřovatelů prodala od července 1999 do října 2007 do Kanady, Austrálie, Japonska a Evropy tisíce padělků podle originálů Pabla Picassa, Marka Chagalla, Alexandera Caldera a dalších umělců.

Zatčení a obvinění padělatelé a překupníci pocházejí z Chicaga, New Yorku, Floridy, Barcelony a Milána, upřesnily úřady. Pátrání po dalších členech sítě a jí šířených padělaných uměleckých dílech pokračuje.

V cizině se aktérem dosud nejznámější padělatelské kauzy posledního desetiletí stal Brit John Drewe, jemuž se podařilo svými padělky obalamutit věhlasné aukční síně Sotheby's a Christie's i obrazárnu Tate Galery. Falšováním moderních uměleckých děl v letech 1986 až 1996 si přišel na milión liber. V únoru 1999 byl nadprůměrně inteligentní Drewe (inteligenční kvocient má 165) odsouzen k šesti letům vězení.
Italská policie zadržela v červenci 1998 na 64 dokonalých kopií maleb a kreseb mimo jiné Pabla Picassa, Paula Gauguina či Salvadora Dalího. Zatkla také několik osob, které by si prodejem padělků bývaly vydělaly asi 1,4 miliónu dolarů. Další úspěch si připsala v listopadu 2006, když zadržela 141 padělaných obrazů moderních malířů jako jsou Picasso, Joan Miró či Claude Manet, které chtěli padělatelé dát na trh s uměleckými předměty.

Padělatelé obrazů v ČR

Také trh s uměleckými předměty v Česku zaznamenal od 90. let značný nárůst padělků. Zvlášť kritická je podle odborníků situace s díly malířů české moderny z dob mezi světovými válkami. Nejčastěji padělatelé malují díla známých autorů Emila Filly, Josefa Čapka nebo Josefa Lady či Jana Zrzavého.

Reklama

Výběr článků

Načítám