Hlavní obsah

Clintonová bojuje s Obamou, McCainovi rostou preference

Novinky, CNN,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Tuhý boj Baracka Obamy a Hillary Clintonové o nominaci do podzimních prezidentských voleb oslabuje americké demokraty. Podle aktuálního průzkumu CNN zveřejněného v úterý ráno republikánský kandidát stáhl ztrátu na oba a volební výsledek by byl velmi těsný. McCain by s oběma z demokratů prohrál jen o procento či dvě, což je méně, než činí statistická chyba.

Foto: Tim Shaffer , Reuters

John McCain sbírá body.

Článek

Pokud by demokraté nominovali Obamu, získal by ve volbách 47 procent hlasů, zatímco McCain by jich dostal 46. Clintonová by byla malinko úspěšnější, dostala by 49 procent hlasů, zatímco McCain 47. To ale nevylučuje vítězství republikánů, protože rozdíl je menší než tříprocentní statistická chyba.

Výsledky průzkumu také potvrzují slova bývalého prezidenta Billa Clintona, že Obama s jeho ženou by vytvořili neporazitelný tým. Obama však odmítl dělat viceprezidenta Clintonové.

Obama a Clintonová nemají tytéž voliče. „Clintonové se daří lépe než Obamovi u starších voličů, žen a lidí, kteří se identifikují jako demokraté jdoucí proti McCainovi, Obamovi se daří naopak lépe u mladších voličů,“ uvedl ředitel výzkumů CNN Keating Holland. Obama uspěl i u voličů, kteří se označují za republikány, ale z nějakého důvodu nechtějí volit McCaina.

Voliči u všech tři kandidátů jsou shodně přesvědčeni, že jejich kandidáti by si vedli dobře v ekonomice. To podle Hollanda znamená, že si Američané uvědomují současnou recesi. Ukazuje to také, že McCain vyvrací obavy, že by jeho ekonomická politika byla slabá.

McCain je nejvýše hodnocen jako člověk, který uspěje v boji proti terorismu, myslí si to tři čtvrtiny oslovených Američanů, v případě Obamy a Clintonové je jich o tom přesvědčeno jen málo přes padesát procent oslovených. Naopak demokraté jsou silní v otázce zdravotní péče, tu by vyřešili podle dvou třetin respondentů, zatímco McCainovi v tomto bodě věří jen 57 procent oslovených. Toto téma však považuje za klíčové téma voleb jen dvacet procent oslovených.

Reklama

Související články

McCain by prohrál s Obamou i Clintonovou

Těsný souboj mezi demokratickými kandidáty na amerického prezidenta Barackem Obamou a Hillary Clintonovou nic nemění na skutečnosti, že republikáni by nyní...

Výběr článků

Načítám