Hlavní obsah

Newyorský guvernér odstoupí, u prostitutek utratil 15 000 dolarů

Novinky, CNN, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK
Aktualizováno

Newyorský guvernér Eliot Spitzer, který čelí sexuálnímu skandálu, neboť si objednával prostitutky, kterým zaplatil nejméně 15 000 dolarů, odstoupí. Uvedla to CNN s odkazem na jeho blízké spolupracovníky. Odstoupit by měl ve středu.

Foto: Shannon Stapleton , Reuters

Newyorský guvernér Eliot Spitzer

Článek

Spitzer, který začínal jako žalobce a soustředil se na potlačování korupce a zločinů úředníků, čelí výzvám k demisi. Republikáni už pohrozili impeachmentem. Republikán James Tedisco je připraven proti guvernérovi podniknout akce, pokud neodstoupí do 48 hodin: „Není to nic politického. Je to o tom, co je správné a co je špatné

Skandál se totiž dále rozrůstá. Nejde už jen o jednu noc ve Washingtonu, kdy na svatého Valentýna zaplatil Spitzer luxusní prostitutce 4300 dolarů. Celkem za služby sexuálních pracovnic utratil nejméně 15 000 dolarů a dívky na telefon si objednával několik let.

Spitzer byl oním tajemným Klientem 9 zachycený na odposleších, který si objednal prostitutku ve Washingtonu od vyšetřované společnosti Emperors Club. K odhalení jeho identity přispěla loni banka kvůli nečekaným přesunům větších částek mezi dvěma účty. Jeden z těchto účtů patřil guvernérovi, druhý byl sledovaný kvůli podezření z možného praní peněz. Převody částek přes 5000 dolarů se v těchto případech monitorují. Účet patřil společnosti, která zprostředkovávala prostitutky. Zatímco kriminální vyšetřovatelé z FBI se soustředili na prostituci, dění okolo Spitzera začali vyšetřovat jejich kolegové z protikorupčního oddělení.

Spitzera by nahradit mohl jeho zástupce David Paterson, který by se tak stal prvním guvernérem státu New York černé pleti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám