Hlavní obsah

Newyorský guvernér se zapletl do skandálu s prostitutkou

NEW YORK

Newyorský guvernér, demokrat Eliot Spitzer se v únoru zapletl s prostitutkou, které zaplatil 4300 dolarů (70 000 Kč). Svůj poklesek nepřímo přiznal, zatím však nepotvrdil, že by odstoupil, jak to požadují republikáni.

Foto: Reuters

Newyorský guvernér Eliot Spitzer s manželkou se omlouvá za poklesek.

Článek

Jeho aféra vyplynula na povrch, protože minulý týden byl zahájen soudní proces se čtyřmi lidmi organizujícími prostituci. Posléze se ukázalo, že jeden z klientů luxusních prostitutek, byl právě guvernérem státu New York.

Jeho aféra vyplynula na povrch, protože minulý týden byl zahájen soudní proces se čtyřmi lidmi organizujícími prostituci. Posléze se ukázalo, že jeden z klientů luxusních prostitutek, byl právě guvernérem státu New York.

Spitzer se už v pondělí na tiskové konferenci omluvil rodině i veřejnosti. S manželkou po boku prohlásil, že jednal proti vlastním zásadám, jež si sám stanovil a jež ho váží k rodině, a že jí nyní musí věnovat určitý čas, aby znovu získal její důvěru.

Při únorové cestě do Washingtonu si Spitzer na pokoj objednal prostitutku Kristen, která pracovala pro Emperor´s Club, proti němuž je veden soudní proces.

Schůzka byla odhalena při akci zaměřené proti organizované prostituci v Emperor´s Clubu, při které bylo použito odposlechu. Původně se však nevědělo, že postava označovaná je Klient 9 je newyorský guvernér.

Odhalující odposlechy

Zprostředkovatelka Temeka Rachellem Lewisová napsala v pondělí 11. února SMSku denní službě klubu, zda „balíček od Klienta 9 dorazil“. V úterý pak poslal Lewisová krátkou textovou zprávu Kristen s tím, že záloha od Klienta 9 nedošla, ale že se může „vydat na výlet“, jestliže přijde další den.

V dalším hovoru se Lewisová s Kristen dohadovali, kdy může Kristen nasednout na vlak jedoucí z New Yorku do Washingtonu s tím, že „Klient 9 zaplatí za vše - za jízdenky na vlak, za taxíka do hotelu zpátky, za hotel včetně minibaru a pokojové služby, i za čas na cestu“. V úterý 12. února pak Lewisová Klientovi 9 sdělila po telefonu, že „balíček přijde dnes“. Klient se ptal, kdo to bude a když Lewisová řekla, že Kristena připomněla mu, že jde o malou štíhlou brunetku, odpověděl :„Skvělé, OK, nádherné.“ Pak ještě řešili, jak dostane klíč od jeho pokoje na středeční setkání a jak zařídit budoucí schůzky.

Klient-9 sdělil zprostředkovatelce, že náklady budou 2712 dolarů, ale Lewisová mu doporučila, aby dal Kristen ještě 1500 až 2000 dolarů. Kristen ve středu Lewisové potvrdila, že dorazila do hotelu a o čtyři minuty později zavolala, že se objevil i Klient 9 na Valentýna pak Kristen zavolala Lewisové, že dostal 4300 dolarů.

Tažení proti prostituci

Vyšetřování Eperor´s Clubu začalo v říjnu 2007. Byl proti němu použit detektiv v převleku, který se vydával za zájemce o služby prostitutek, ale také bylo odposlechnuto přes 5000 telefonátů. Dalšími důkazy je přes 6000 emailů. Muž a tři ženy byly obviněny z organizování prostituce a proprání miliónu dolarů. Klub nabízel 50 luxusních prostitutek pro zákazníky ve velkých amerických městech i v Londýně a Miláně. Každý z obviněných byl ale propuštěn na kauci ve výši 250 000 dolarů.

Spitzer bojoval proti korupci

Demokrat Spitzer je ženatý a má tři děti. Svou politickou kariéru staví na vymýcení korupce a na etické reformě. Guvernérský úřad získal v roce 2006 historickým volebním úspěchem. Když byl generálním prokurátorem státu New York, vedl soudní pře i na Wall Streetu a časopis Time ho roku 2002 nazval Křižákem roku. 

Ve funkci guvernéra ale učinil nepopulární a bezpečnostně sporná rozhodnutí udělovat řidičské průkazy i nelegálním imigrantům. Osmačtyřicetiletý Spitzer byl považován za vycházející politickou hvězdu a jako superdelegát měl v srpnu na nominačním sjezdu podpořit senátorku Hillary Clintonovu jako kandidáta demokratů v podzimních prezidentských volbách.

Pokud si Spitzer skutečně objednal prostitutku, může mu to zničit jeho kariéru.

K odstoupení už guvernéra vyzvaly nejen některé americké sdělovací prostředky, ale i několik republikánů. Televize CBS oznámila, že má Spitzer rezignovat a že ho do několika hodin nahradí jeho zástupce David Paterson.   

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám