Hlavní obsah

Raketoplán Endeavour odstartoval

• Aktualizováno
Novinky, IAN.cz

V úterý v 7:28 SEČ odstartoval k Mezinárodní kosmické stanici raketoplán Endeavour. Na oběžné dráze stráví celkem šestnáct dní. Poprvé od prosince 2006 se NASA odhodlala pro noční start kosmického letounu z mysu Canaveral na Floridě.

Foto: Reuters

Raketoplán Endeavour startuje z Kennedyho centra z mysu Canaveral na Floridě

Článek

Celá procedura proběhla bez problémů a letoun se odlepil od Země přesně podle plánu. Devět minut po startu došlo k odhození hlavní palivové nádrže a vůbec poprvé byla tato operace důkladně fotografována z paluby raketoplánu pomocí nového snímacího zařízení.

Po dosažení oběžné dráhy jsou snímky z kamer přeneseny do řídícího střediska, kde poslouží pro kontrolu množství odpadnuté izolační pěny (náraz kusu pěny do náběžné hrany křídla mohl za katastrofu raketoplánu Columbia).

Raketoplán Endeavour znovu na vesmírné misi

Úkoly mise

Třináctého března ráno se raketoplán spojí s Mezinárodní kosmickou stanicí a posádka se přesune na palubu stanice. První z pěti plánovaných výstupů do volného prostoru proběhne o den později, kdy se bude instalovat první část japonského modulu laboratoře Kibo.

:. Noční start raketoplánu Endeavour (Foto: Reuters)

Kromě tohoto důležitého úkolu bude také na ISS namontováno kanadské ,,chapadlo'' Dextre, sloužící k precizní manipulaci vně stanice. Díky této pomůcce snad bude možné omezit počty vycházek (EVA) a drobné úpravy dělat z řídícího centra Dextru. Pokud nedojde k žádným změnám, přistane raketoplán 27. března o půl duhé ráno.

Raketoplán

Skládá se ze tří částí:

- orbitální (družicový) stupeň, což je vlastní raketoplán tvaru letadla s kabinou pro posádku v přední části a nákladovým prostorem v zadní části, se třemi kyslíkovými motory

- vnější nádrž s kapalným vodíkem a kyslíkem pohánějící hlavní motory

- dva pomocné válcovité raketové motory na pevné palivo (asi desetkrát použitelné), které jsou asi po dvou minutách po startu odhozeny na padáku, aby mohly být znovu použity. Vnější nádrž se odděluje ještě před dosažením oběžné rychlosti a při návratu zpět k Zemi shoří v atmosféře.

Celá tato sestava je vysoká asi 56 metrů a váží kolem 2 000 tun; její start je kolmý jako u klasické rakety, přistání vlastního raketoplánu na Zem probíhá klouzavým pohybem jako u letadla. Hlavní výhodou raketoplánu oproti klasické raketě je možnost jeho vícenásobného použití, odhaduje se, že vlastní raketoplán lze použít asi 100krát.

Zdroj: ČTK

Průběh celé mise můžete sledovat na webu Instantních astronomických novin, kde také najdete záznam dnešního startu.

Reklama

Související články

Raketoplán Endeavour se chystá ke startu

V úterý krátce před půl osmou ráno by měl odstartovat k Mezinárodní kosmické stanici raketoplán Endeavour v rámci mise STS-123. V nákladovém prostoru bude...

Výběr článků

Načítám